I tigerns skugga

Kaziranga är en stor naturvårdsframgång och hyser även närmare 1300 asiatiska elefanter, 1800 vattenbufflar (det största kvarvarande ­beståndet i världen), uppemot 9000 svinhjortar, cirka 800 barasinga (Kaziranga är ett väldigt viktigt habitat för denna utrotningshotade hjortart), mängder av älgliknande sambarhjortar och hundratals vildsvin.

24 november 2010

Kaziranga är en stor naturvårdsframgång och hyser även närmare 1300 asiatiska elefanter, 1800 vattenbufflar (det största kvarvarande beståndet i världen), uppemot 9000 svinhjortar, cirka 800 barasinga (Kaziranga är ett väldigt viktigt habitat för denna utrotningshotade hjortart), mängder av älgliknande sambarhjortar och hundratals vildsvin.

Det finns alltså gott om bytesdjur att sätta tänderna i. Det finns dock vare sig vargar eller asiatiska vildhundar i Kaziranga. Läppbjörnarna äter termiter och växter, och leoparderna jagar hellre på de skogklädda höjderna runt nationalparken. Så när en svinhjort snyftar nervöst, eller samtliga bufflar vrider huvudet med de halvmåneformade hornen och stirrar mot en och samma gräsfläck, är det förmodligen något randigt och orange med tassar stora som middagstallrikar som är i farten. När hjortarna lyfter på svansen förstår jag: det är tigerdags.

En orange jägare har tagit sig in i gläntan runt en intorkad sjö bara ett stenkast från den plats där jag befinner mig. Det första jag får syn på är ben. Sedan står jag öga mot öga med ett kattdjur, som med sina 225 kilo reser sig hotfullt över den högsta hjort och ser ut som om den är gjord av eldsflammor. Som i ett slag försvinner både byte och jägare, och jag sitter kvar och stirrar på det höga, soltorkade gräset, som för ett ögonblick hade utgjort ramen runt tigerns silhuett.

Läs också

Kanske är du intresserad av...