Har jordskalvet i Nepal ändrat Mount Everests höjd?

Det jordskalv som drabbade Nepal den 25 april har sannolikt orsakat permanenta förändringar av jordens yta och ändrat höjden av Mount Everest. Forskare kämpar mot klockan för att hinna bärga data som samlats in nära Mount Everest.

29 april 2015 av Brian Clark Howard

Inhämtning av information är en kapplöpning mot tiden

En grupp geologer från amerikanska U.S. Geological Survey (USGS) arbetar för närvarande på att besvara den frågan, men de behöver få tag i data från en GPS-station nära Mount Everest senast två veckor efter skalvet, säger geofysikern Kenneth Hudnut, som arbetar med jordskalv hos USGS i Pasadena i Kalifornien.

Därefter kommer nya data att registreras och radera informationen om jordskalvet, så de mest detaljerade upplysningarna om hur mycket stationen svajade fram och tillbaka och upp och ned försvinner. Därför försöker geologerna skaffa pengar för att hyra en helikopter eller få tag i informationen via den pågående humanitära insatsen.

Under tiden har Kenneth Hudnut och hans kollegor analyserat satellitdata och seismologiska data om jordskalvet, som uppskattas till 7,8 på richterskalan, för att få en bättre förståelse av vad som skedde, och bedöma risken för framtida skalv.

De modeller som tagits fram hittills pekar på att Mount Everest och de omgivande områdena möjligen har flyttat sig några centimeter vågrätt såväl som lodrätt, berättar Kenneth Hudnut.

Det stämmer väl överens med en bedömning av geologen James Jackson vid universitetet i Cambridge i Storbritannien. På Mount Everest ”väntas den lodräta förskjutningen vara mindre än tio centimeter, och detsamma gäller den vågräta”, skriver James Jackson i ett mejl.

En annan punkt har flyttat sig två centimeter norrut och en centimeter österut, medan det inte skett någon lodrätt rörelse, påpekar James Jackson. Platsen, som ligger i Tibet, 200 kilometer öster om jordskalvets epicentrum, har möjligen utsatts för samma påverkan som Mount Everest, säger han.

Måste kartorna ritas om?

På frågan om huruvida en ny höjd på Mount Everest betyder förändringar i National Geographics kartmaterial, svarar geografen Juan Valdés att han granskar de vetenskapliga data noggrant.

National Geographics material vilar inte enbart på data från en enstaka vetenskaplig instans utan på en genomgång av data insamlade från så många olika källor som möjligt. För Mount Everest är det liktydigt med data från instanser i Kina, Nepal, Europa och andra ställen.

Jordskalv och andra geologiska händelser har tidigare ändrat National Geographics kartmaterial, berättar Juan Valdés. Till exempel har nya öar skapats av vulkaner. De rörelser som man upplevt i Katmandu kommer troligen inte att kunna ses på kartorna, säger Juan Valdés, men när det gäller höjden på Mount Everest får tiden utvisa det.

Den senaste betydande förändringen av ett bergs höjd, som Juan Valdés kommer ihåg, skedde i januari 2014, när en smältande glaciär i Nya Zeeland reducerade landets högsta berg, Mount Cooks höjd från 3754 meter till 3724 meter, alltså en skillnad på 30 meter.

”Att världens högsta berg över huvud taget kan röra sig visar hur dynamisk vår planet i själva verket är”, avslutar Juan Valdés.

Läs också

Kanske är du intresserad av...