Jordskalv i Nya Zeeland dödar minst 98

Minst 98 personer omkom, när ett jordskalv på tisdagen drabbade Christchurch i Nya Zeeland. Myndigheterna förväntar sig att antalet döda ska stiga.

23 februari 2011

Jordskalvet, som uppmättes till 6,3 på richterskalan drabbade Nya Zeelands näst största stad tisdagen den 22 februari klockan 13 lokal tid. Flera byggnader kollapsade, och 98 personer rapporteras hittills ha dött.

Många ligger fortfarande begravda i ruinerna, och från myndigheternas sida fruktar man att antalet stiger till fler hundra döda efter hand som räddningsarbetet fortskrider.

Nya Zeelands premiärminister John Key, som vuxit upp i Christchurch, beskrev tisdagen som ”Nya Zeelands mörkaste dag”.

Dagstidningen The Press från Christchurch rapporterar att stora delar av staden fortfarande saknar vatten och el. Tusentals invånare strömmar ut ur staden för att komma undan de frekventa efterskalven.

Det statliga flygbolaget New Zealand Airways har bildat ett slags ”luftbro” ut ur Christchurch med billiga biljetter och extra avgångar på inrikesflygningar.

Även om tisdagens skalv var mindre än det som drabbade Christchurch i september, och som uppmättes till 7,1 på richterskalan, har förödelsen varit betydligt större den här gången, eftersom epicentrum låg närmare staden.

Byggnader runt om i hela staden har kollapsat. Katedralen, som står mitt i staden och som var i stort sett oskadad efter jordskalvet i september, tillhör de hårdast drabbade byggnaderna. Den 147 år gamla katedralens spira knäcktes under det första efterskalvet och föll över Cathedral Square, ett centralt torg fyllt med människor mitt i staden.

Den östra stadsdelen New Brighton och hamnstaden Lyttleton är så hårt drabbade att de har beskrivits som ”obeboeliga”.

Glaciär sprack

Dagstidningen Timaru Herald skriver att cirka 30 miljoner ton is föll av från Tasmanglaciären, som ligger 20 mil från Christchurch.

Två guider och 16 turister satt i en båt i Tasmanhavet, när skalvet inträffade. Skakningen skar av ett 1200 meter brett stycke is från glaciären och gav upphov till 3,5 meter höga vågor i sjön. Guiderna och turisterna klarade sig lyckligtvis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...