Forskarna varnar: Stora Barriärrevet är på väg att förstöras helt

Ny karta avslöjar hur högre vattentemperaturer hotar livet på världens största rev. Experter fruktar en i det närmaste total massdöd i 93 procent av de undersökta områdena.

26 april 2016 av Michael Greshko

Australiens beredskapsstyrka mot korallblekning (National Coral Bleaching Taskforce) har nyligen publicerat data som visar utbredningen och den livshotande verklighet som det 2300 kilometer långa revet vid nordostkusten kämpar mot.

Se infografik över katastrofen här:

Orsaken är blekning av korallerna, som uppstår vid onormalt höga havstemperaturer, som orsakas av väderfenomenet El Nino och andra allmänt kända klimatförändringar, såsom våra egna utsläpp av överdrivet mycket koldioxid.

Alger är korallernas bästa vänner och födokällor, men när temperaturen stiger för mycket blir de giftiga för värden, som bleknar och mister livskraften. Korallen lider svältdöden och slutar som ett vittrande skelett på havsbottnen.

Stora Barriärrevet består av 2900 mindre rev, är hemvist för mer än 1500 arter av fiskar, havssköldpaddor, valar och delfiner, samt utgör grundvalen för 70000 jobb inom turistbranschen.

"Djupt deprimerande"

Så beskriver Mark Eakin från USA:s institut för övervakning av atmosfären och oceanerna, NOAA, situationen. Om utvecklingen fortsätter riskerar 93 procent av korallerna att dö, bedömer experterna.

Det är emellertid inte enbart Stora Barriärrevets koraller som flämtar i värmen. Sedan mitten av 2014 har blekning av rev varit ett problem på flera platser i Stilla havet, vid allt från Samoa och Kiribati till Franska Polynesien.

Orsaken till den omfattande blekningen är inte enbart naturlig. Så om vi håller löftet från FN:s Parisöverenskommelse om max 1,5 graders temperaturhöjning – genom att minska våra utsläpp av koldioxid – kan reven få en hjälpande hand.

Nyupptäckt korallrev förbluffar forskarna

Mitt i paniken över Stora Barriärrevet har oceanografer precis hittat ett hittills oupptäckt 900 kilometer långt korallrev i Atlanten utanför Amazonas.

Det är överraskande inte minst för att stora utlopp som Amazonflodens oftast skapar ”hål" i korallrev. Det är dock överraskande även på grund av flodens extremt slamfyllda sediment som kan spolas ut flera hundra kilometer i havet, medan klart vatten och solljus som når djupt ned normalt ger de bästa livsvillkoren för koraller.

Än så länge har marinbiologer sett mer än 70 fiskarter och nästan lika många svampar samt humrar och sjöstjärnor på det 30–120 meter djupa och 9300 kvadratkilometer stora revet, som sträcker sig från Franska Guyana ned till Maranhao i Brasilien.

Glädjen över det nya revet blir kanske kortvarig, eftersom en väldig armada av oljeborrplattformar snart beräknas slå ned pålarna i havet där Amazonfloden mynnar ut.

Läs också

Kanske är du intresserad av...