Nytt nummer: Överlevnadsguide till klimatförändringarna

Kan vi över huvud taget hejda klimatförändringarna? Om inte, hur ska vi då leva med dem? National Geographic har vigt hela nummer 11/2015 åt att rusta dig för en varmare värld.

17 november 2015

KLIMATFÖRÄNDRINGAR: Kan vi fixa det?

Det råder ingen tvekan: Klimatförändringarna är en realitet. Världen har blivit varmare. Frågan är om vi kan göra något åt dem, eller hur vi ska kunna leva med dem. I National Geographic nummer 11/2015 guidar vi dig genom djungeln av information på området.

Tyskland sätter segel för en grön kurs

När man pratar om koldioxid och klimatförändringar måste man även prata om fossila bränslen, eftersom det är eldningen av dessa som är den största källan till koldioxidutsläpp och därmed uppvärmningen av vår planet. Frågan är dock om vi kan göra oss av med de fossila bränslena?

Ja, anser Tyskland. Landet har inlett en ambitiös energirevolution, som på sikt ska fasa ut all kolkraft och helt övergå till förnybar energi. Tyskland har som mål att år 2050 ha minskat landets koldioxidutsläpp med 80 procent i förhållande till 1990.

Läs artikeln, och få reda på vilken enorm omställning som miljöföregångaren Tyskland har inlett.

Solenergi revolutionerar utvecklingsländerna

Solenergi håller på att förbättra livskvaliteten och möjligheten att livnära sig för befolkningen i utvecklingsländerna.

Totalt 621 miljoner människor i Afrika söder om Sahara saknar tillgång till elektricitet, och i den indiska delstaten Uttar Pradesh har endast 37 procent av de 200 miljoner invånarna el som primär ljuskälla. Hittills har de klarat sig med fotogen, som skadar lungorna, och batterier, som ofta läcker frätande syra.

Ny teknik har dock gjort solceller så billiga att de nu kastar ljus över flera miljoner människors liv i utvecklingsländerna. De gynnar dessutom hälsan och miljön. Läs hela artikeln i tidningen.

KLIMATFÖRÄNDRINGAR: Kan vi leva med dem?

I andra delen av National Geographic nummer 11/2015 ser vi närmare på konsekvenserna av den globala uppvärmningen, och hur vi bäst anpassar oss till den.

Isen smälter under Grönlands fångstmän

När den 64-årige grönländske fångstmannen Albert Lukassen var ung, kunde han ta hundsläden och ge sig ut på jakt på den frusna Uummannaqfjorden från december eller januari och ända in i juni. Nu fryser isen först i februari och börjar smälta redan i april.

Det betyder att fångstsäsongen blivit markant kortare i ett land, där överlevnaden i de avsides belägna byarna beror på kött från vilt. En många hundra år gammal fångstkultur kan vara på väg att dö ut.

Köp National Geographic, och bekanta dig med de grönländska fångstmännen, som berättar om hur villkoren för deras liv förändras, och hur de ser på framtiden.

Vilka arter kommer att frodas, och vilka kommer att dö ut?

Djuren har mått bra av ett relativt stabilt klima de senaste 10000 åren, men världen blir varmare med rekordfart, och nu är utmaningarna enorma.

En av de stora frågorna i klimatdebatten är vilka djurarter som kan anpassa sig till uppvärmningen. Svaret är att de kan de som är bra på att anpassa sig till snabba förändringar, och som tål ett brett spektrum av klimattyper. Det gäller även de arter som har stor genetisk variation och fortplantar sig snabbt. I regel aggressiva och invasiva arter.

Läs hela artikeln och se vilka arter vi kan räkna med att se mer av i framtiden, och vilka som kanske dukar under.

Kiribati: en östat som försvinner

Debatten om stigande hav och öar som håller på att drunkna har gjort östaten Kiribati i Stilla havet känd i hela världen. Fotografer och journalister från när och fjärran reser dit för att rapportera från ”klimatkrisens frontlinje”.

Just nu talas det mycket om utvandring. Ska befolkningarna stanna? Ska de flytta? Blir de tvungna att flytta? Om ja, vart? Andra länder står inte direkt i kö för att hälsa klimatflyktingarna välkomna.

Läs den gripande berättelsen om ett folk som inte vill se sig själva som offer, och som trots motgångar beskrivs som ständigt optimistiska ”prinsar av skratt och vänskap, poesi och kärlek”, i National Geographic nummer 11/2015.

Prenumerera och spara pengar

Om du vill ha ännu mer av National Geographic kan du spara pengar genom att utnyttja något av våra förmånliga prenumerationserbjudanden. Få till exempel tre nummer av tidskriften + en häftig actionkamera för endast 149:50.

Prenumeration + actionkamera >>

Läs också

Kanske är du intresserad av...