Fiskodling utan förorening

Fiskodlingar kan förorena, men det finns hjälp att hämta i en 1000 år gammal kinesisk tradition.

20 juni 2014 av Jr.

Fiskodling är inget nytt fenomen. Under Tangdynastin för över tusen år sedan utvecklade kinesiska bönder en invecklad polykultur med karpar, svin, ankor och grönsaker på sina små familjebruk.

De använde gödsel från ankorna och svinen för att gödsla de alger som karparna levde av i sina dammar. Karparna sattes sedan ut i de vattendränkta risfälten, där de åt skadedjur och ogräs och gav näring åt riset, innan de själva blev uppätna.

Alla resurser utnyttjades, och resultatet var en mycket låg grad av förorening.

Fiskodling i dag

Stephen Cross vid University of Victoria i Kanada anser att metoden framgångsrikt kan överföras på dagens fiskodling. Han har i ett försök skapat sin egen polykultur i havet utanför British Columbia med sobelfisk – den enda av arterna i kulturen som han matar.

I närheten av fiskkassarna har han hängt korgar med lokala musslor och ostron, som lever av fiskarnas avföring. Vid sidan av korgarna odlar han ätbar kelp, som filtrerar vattnet ytterligare och omvandlar nitrat och fosfor till växtvävnad. På havsbottnen lever sjögurkor – en delikatess i Kina och Japan – som suger upp det tyngre, organiska material som de andra arter inte tar upp.

På detta sätt blir polykulturen till ett stort vattenreningsfilter, som dessutom genererar mer livsmedel och större förtjänst.

Läs artikeln: Ett hav av nya möjligheter

Kan fiskodling vara framtidens lösning på världens matproblem? Läs hela artikeln från National Geographic 6/2014 här:

Läs också

Kanske är du intresserad av...