Fotoreportage: Mattias Klum

Mattias Klum tar med oss på resor till ömtåliga och avlägsna miljöer, där han låter oss uppleva världens rika biologiska mångfald.

11 april 2013

Mattias Klum, 45 år, är känd för sitt miljöengagemang. I januari i år hamnade han på plats nummer fyra på listan över Sveriges mest inflytelserika miljöpersoner. Den prisbelönte fotografens bilder har alla en röd tråd: De visar på vår planets skönhet och skörhet, en skönhet som är hotad och en skörhet som vi måste ta hänsyn till om vi vill att kommande generationer ska få se samma saker som vi.

"Jag brinner för naturvård och djurliv. Det är en av drivkrafterna bakom mitt arbete, att försöka göra gott med mina bilder. Jag har haft turen att genom mina bilder kunna skapa uppmärksamhet kring problem som vi helt enkelt måste ta itu med", säger Mattias Klum, som inte drar sig för att komma riktigt nära lejon, ormar eller tigrar för att få den perfekta bilden.

Mattias Klum berättar

Mattias Klums foton har sedan 1990-talet illustrerat otaliga artiklar i och omslag till National Geographic – nu senast med ett stort reportage om hur djurgift kan bli källan till nya, livräddande läkemedel.

"För att kunna göra det jag gör måste man vara sensitiv – förhoppningsvis intelligent – och ödmjuk och samtidigt vara duktig på att läsa av sina omgivningar. Annars tror jag att jag hade blivit uppäten för länge sedan", säger han.

Läs även reportaget Djurens gift kan rädda liv, som Mattias Klum har tagit bilderna till.

Mattias Klum video

Fotografen

Mattias Klum bor med sin fru och sina två barn vid ­Mälaren utanför Uppsala.

Besök Mattias Klums webbplats.

Läs också

Kanske är du intresserad av...