Framtidens hus och bilar blir blå

En ny blå färg kan skapa en bättre miljö. Forskare har upptäckt ett nytt blått pigment, som effektivt reflekterar värme, vilket gör det perfekt för att måla hus och bilar.

7 februari 2013

Blå känsla.

Forskare vid Oregon State University i USA blev entusiastiska när de år 2009 fick fram en formel för ett nytt blått pigment, den första oorganiska blå färg som framställts på över 200 år.

Det var en bonus när de fann att den kemiska föreningen även har mycket goda värmereflekterande egenskaper. Det gör den perfekt som takfärg till lågenergihus och till framtidens bilar.

Pigmentet framställs vid 1290 graders värme och är mycket stabilt. Receptet är enkelt: en blandning av yttrium, mangan och indiumoxid. Dessutom bleknar inte färgen över tid, vilket färger som är enkla att framställa av organiska föreningar gör.

Byggfirmor och biltillverkare står i kö för att få olika nyanser av pigmentet, eftersom de ser en chans att få ner energikostnaderna. Vitt är den färg som reflekterar solens strålar allra effektivast, men den är mindre beständig. ”Dessutom är blått snyggare”, säger Mas Subramanian, en av forskarna bakom upptäckten.

Läs också

Kanske är du intresserad av...