En kolibrihona av arten Heliodoxa jacula får in en välriktad knuff på en hane på denna bild tagen av den ungerske fotografen Csaba Tökölyi. Den här arten är utbredd i bergiga trakter i södra Centralamerika och nordvästra Sydamerika.

Galleri: Årets miljöfoton 2011

Se vinnarbilder av valar, pingviner, eld och kolibrier i slagsmål från detta års tävling om Årets miljöfoton.

28 oktober 2011

Se vinnarbilder av valar, pingviner, eld och kolibrier i slagsmål från detta års tävling om Årets miljöfoton.

En kungsfiskare dyker med huvudet först för att fånga en måltid på denna bild, som tagits ur fiskens perspektiv av fotografen Joe Petersburger från Ungern.

En kustväg har gett efter för erosion på Holdernesskusten i Yorkshire i England. Området är utsatt för den värsta kusterosionen i Europa, framgår det av en kommentar från fotografen, Neil A. White från London. Åtskilliga byar är konstant hotade, eftersom tvåmeter kust försvinner varje år, säger han. Många av de byar som fallit i havet härstammar ända från romartiden.

Ett koppel afrikanska vildhundar angriper ett vårtsvin på detta foto taget av den amerikanska fotografen Suzie Eszterhas, som fånga bilden i norra Botswana. De hotade vildhundarna, som även kallas hyenahundar, strövar runt på de öppna afrikanska slätterna och glestbevuxna skogsområden söder om Sahara.

Några barn tröstar varandra på en soptipp i Katmandu i Nepal. Bilden deltog i kategorin ”Livskvalitet” och vann första pris i tävlingen om Årets miljöfoton 2011. Vinnarna korades förra veckan. Barnen bor med sin mormor och letar bland soporna efter saker de kan sälja. Pengarna använder de för att köpa mat, säger fotografen. ”De hade inte hittat något på flera dagar”, säger han i en kommentar. Foto: Chan Kwok Hung.

En blixt lyser upp natthimlen över Kaieteurfallen på den brittiske fotografen James Broscombes vinnarbild i kategorin ”Naturens värld”. Det spektakulära vattenfallet ligger i Kaieteur nationalpark i Guyana och är fem gånger så högt som Niagarafallet.

En flock pelikaner spärrar upp gapet på detta foto taget av den ungerske naturfotografen Bence Máté. Pelikaner simmar i grupp, när de fiskar, och använder sin struppåse för att fånga måltiden. Det finns en dryg handfull pelikanarter, och alla har den karakteristiska påsen.

På en bild tagen av den sydafrikanske fotografen Shem Compion klumpar sydafrikanska pingviner sig samman på en klippa i Betty's Bay i Sydafrika, medan elden rasar i Hottentots Holland-bergen. År 2010 sattes brillepingvinen upp på IUCN:s ”röda lista” över hotade arter. ”Sydafrikanska pingviner har kommit närmare utrotning, sedan industrifisket började runt Godahoppsudden. De senaste fyra åren har beståndet minskat kraftigt”, säger den sydafrikanska ideella organisationen BirdLife South Africa.

Kölvattnet från en båt stör en lugn vattenyta på detta flygfoto av fotografen Bjørn Leirvik från Norge.

Fiskarna flyr från det öppna gapet på en brydes fenval. Valen överraskade den amerikanske fotografen Doug Perrine, som var upptagen av att fotografera svärdfiskar, som lockats av sardinbete. I sin beskrivning av bilden säger Doug Perrine att han tog bilden, medan han själv flydde från valen. Brydes fenvalar, som är slanka och släta, använder sina barder till att filtrera föda ur vattnet, medan de glider fram genom havet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...