Korallerna på Stora Barriärrevet dör av värmechock

Australiska myndigheter utfärdar katastroflarm för Stora Barriärrevet, där klimatförändringar sannolikt ligger bakom massdöden bland korallerna.

29 mars 2016 av Brian Clark Howard

Stigande havstemperaturer hotar att utplåna hälften av korallerna i Stora Barriärrevet utanför nordöstra Australien.

Så lyder de dystra nyheterna från Down Under, där en ovanligt varm sommar i kombination med svagare vindare och strömmar än normalt har ökat surhetsgraden i havet. Resultatet är så kallad blekning. Ödesdigert för koraller.

En dykande forskare undersöker friska koraller på Stora Barriärrevet. Foto: David Doubilet, National Geographic

I synnerhet revets norra del är utsatt, eftersom organismerna där upplever en värmestress av ett slag som hittills aldrig förekommit. Russell Reichelt, chef för Great Barrier Reef Marine Park Authority förklarar:

”Blekning sker när havstemperaturen under en längre period blir så hög att korallerna stöter bort de små livsviktiga alger som kallas zooxantheller, och vars funktion är att kanalisera näring till värden".

Minskar värmepåverkan i tid kan korallen överleva. Om inte, dör den.

Tolv procent av jordens korallrev har under det senaste året drabbats av blekning, och forskarna fruktar att mer än fem procent kan försvinna för alltid.

Se: Lär dig mer om Stora Barriärrevet från National Geographics Sylvia Earle.

Den australiska regeringen vill med de nya åtgärderna öka övervakningen av revet, som sträcker sig över 2000 killometer.

Lyckligtvis verkar större delen av revet just nu frodas, inte minst på grund av regn och molntäcke, som de senaste månaderna har kylt av havet i området.

Oron finns dock kvar. En fortsatt ökning av mängden koldioxid från fossila bränslen i atmosfären kommer att öka surheten i haven i takt med att gasen tas upp i vattnet. Detta bromsar uppbyggnaden av korallernas skelett.

Reven hotas även av utsläpp från lantbruk och industri, samtidigt som överfiske skapar en obalans i korallernas miljö.

Läs också

Kanske är du intresserad av...