Plast gör havsfåglar till levande soptunnor

Plastavfall finns i magen på 90 procent av jordens havsfåglar. Det blir värre i takt med vår ökade plastproduktion – och förorening av oceanerna.

28 september 2015 av Laura Parker

Nya undersökningar visar att varenda havsfågel år 2050 kommer att äta plastavfall.

Den australiske forskaren Chris Wilcox chockas av de siffror som han och hans kollegor kom fram till. Enligt dem finns det en direkt koppling mellan den ökade plastproduktionen och mängden avfall i fåglarnas magar.

Den globala plastproduktionen fördubblas vart elfte. år. Mellan 1960 och 1980 ökade antalet förstoppade fåglar på grund av plast från 5 till 80 procent. I dag är det 90 procent, och år 2050 kommer i stort sett alla havsfåglar att flaxa runt som levande soptunnor.

Värst ser det ut för havsfåglar i de södra delarna av Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen, där plastavfall förekommer i enorma mängder.

Plast kan utrota havsfåglarna

I synnerhet albatrosser är utsatta, eftersom de fiskar genom att skumma havsytan med näbben. På så sätt får de även upp plastavfall. Arter som liror och stormfåglar generellt i de södra delarna av världshaven har också visat sig svälja stora mängder plast.

Maginnehållet hos de olyckliga fåglarna avslöjar plast i form av påsar, kapsyler, syntetiska tygfibrer och pyttesmå, odefinierbara bitar.

Vassa plastbitar utgör en särskild fara, eftersom de lätt kan sticka hål på fåglarnas inre organ. Vissa fåglar får i sig så mycket plast att det inte finns utrymme för någon föda i magen.

Nya data visar en 67-procentig nedgång i havsfåglarnas antal globalt mellan 1950 och 2010.

"Enkelt uttryckt håller havsfåglarna på att dö ut. Kanske inte i morgon, men bestånden befinner sig i fritt fall. Och plast är en av orsakerna”, säger Chris Wilcox.

Läs också

Kanske är du intresserad av...