Total vinnare: ”Hemlös”

Några barn tröstar varandra på en soptipp i Katmandu i Nepal. Biden fick första pris vid utdelningen av priser för Årets miljöfoton 2011.

28 oktober 2011

Några barn tröstar varandra på en soptipp i Katmandu i Nepal på en bild tagen 2011 av fotografen Chan Kwok Hung från Hongkong. Bilden deltog i kategorin ”Livskvalitet” och vann första pris i tävlingen om Årets miljöfoton 2011. Vinnarna korades förra veckan.

Barnen bor med sin mormor och letar bland soporna efter saker de kan sälja. Pengarna använder de för att köpa mat, säger fotografen. ”De hade inte hittat något på flera dagar”, säger han i en kommentar.

Över en tredjedel av Nepals 12,6 miljoner barn lever under fattigdomsgränsen, framgår det av en UNICEF-rapport från 2010. Ännu fler lider av undernäring och saknar möjlighet att gå i skolan.

Tävlingen om årets miljöfoton arrangeras av den oberoende miljöorganisationen Chartered Institution of Water and Environmental Management, som har sitt säte i London, och korar både amatörer och professionella fotografer, som ”skapar ökad uppmärksamhet kring miljöproblem och sociala problem”.

I förhållande till 2010 hade antalet bidrag i år fördubblats till över 10000 bilder, som kom från fotografer i 105 länder.

Läs också

Kanske är du intresserad av...