Vad är den enorma ön av avfall i Stilla havet?

Många har hört talas om en stor ö av sopor i Stilla havet, men hur har den egentligen uppstått?

21 oktober 2011

De cirkulära havsströmmarna i Stilla havet gör att det i vissa områden samlas avfall i en gigantisk flytande ”soppa”. Avfallssoppan består av en hög koncentration av i synnerhet plast, som inte tas upp i naturen.

Det största av dessa områden ligger i norra Stilla havet och kallas The Great Pacific Garbage Patch. En studie där år 2001 fann över 330000 plastbitar per km2. Den höga koncentrationen är en fara för havets djur, som antingen sväljer plasten eller trasslar in sig i den.

Projektet SEAPLEX under Scripps Institution of Oceanography bedömer att fiskar i området sväljer över 10000 ton plastavfall om året. Enligt NOAA är det svårt att uppskatta hur stort området är, dels för att soppan av små plastpartiklar från påsar, flaskor, emballage med mera inte omedelbart kan observeras från fartyg eller med satellit, och dels för att soppan konstant roterar och flyttar sig.

The Great Pacific Garbage Patch beskrevs första gången 1997 av den kaliforniske miljöaktivisten Charles Moore, när han seglade genom den på väg från Hawaii.

Avfallsö i Atlanten

En liknande ö av avfall har upptäckts i Atlanten. Läs mer.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: f[email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...