Färgsprakande slöjor av ljus böljar över norska berg den 14 februari. Den kraftiga aktiviteten med norrsken överraskade iakttagare, eftersom de inte berodde på specifika utbrott från solen.

Fotogalleri: Nya bilder av norrsken

Rymdforskare anser att den senaste tidens ljusfenomen på himlen inte berodde på specifika solutbrott utan på vanliga, men inte mindre märkvärdiga ”revor” i jordens magnetiska sköld.

6 mars 2012

Rymdforskare anser att den senaste tidens ljusfenomen på himlen inte berodde på specifika solutbrott utan på vanliga, men inte mindre märkvärdiga ”revor” i jordens magnetiska sköld.

Grön ”rök” böljar över hus i Bjarkøy i Norge på en bild av norrskenet tagen den 14 februari. Norrsken uppstår när stora mängder laddade partiklar från solen träffar jordens magnetfält. De flesta av dessa partiklar dras mot polerna, där de kolliderar med atmosfäriska gaser som kväve och syre.

Liggande på en snöskoter njuter en åskådare i Karasjok i Norge av norrsken den 20 februari. Särskilt kraftiga norrsken förknippas ofta med solutbrott eller CME (koronamassautkastningar), som slungar ut enorma moln av laddade partiklar i rymden. Solsatelliter kan se när en sådan har riktning mot jorden och kan ofta ge en eller två dagars förvarning om annalkande solstormar. Norrskenen i mitten av februari berodde inte på en koronamassautkastning.

Utsikten från en plats i närheten av Fairbanks i Alaska visar uppskjutningen av den senaste norrskensraketen, som stiger åtskilliga hundra kilometer upp i himlen. Lessard säger att den geomagnetiska stormen i mitten av februari, som var målet för uppskjutningen, berodde på en ökning av den del av solvinden som har kurs mot jorden. Solvinden är den ström av laddade partiklar som konstant sprids åt alla håll från solen.

De skarpa kanterna på en norsk lada står i kontrast till det mjuka skenet från norrskenet, som syns på en bild tagen med lång slutartid den 12 februari i orten Ersfjordbotn. Norrsken syns oftast på höga breddgrader i närheten av polerna. Under rätt förhållanden kan dock mycket kraftiga koronamassautkastningar utlösa norrsken i områden närmare ekvatorn, ett fenomen som förekommit de senaste månaderna, när solen har närmat sig sitt solmaximum.

Den 19 februari satte Shawn Malone från Michigan i USA sig utomhus för att fånga denna ovanliga bild av norrsken och cirkelformade stjärnpår på himlen. ”Här lyser norrskenet över den frusna stranden vid Stora sjön”, skrev han i ett mejl till National Geographic News om sin cirka 17 minuter långa exponering. ”Jag satt bara i min trädgårdsstol under halva exponeringen, innan jag var tvungen att resa mig och röra på mig för att hålla värmen – därav mitt genomskinliga utseende!"

Läs också

Kanske är du intresserad av...