En dingo följer sitt luktsinne vid en vandrande dyn, som konstant flyttar sig med vinden.

Galleri: Fraser Island

Aboriginernas gud Beeral ville ha ett paradis på jorden. Därför skapade han Fraser Island.

4 oktober 2010

Aboriginernas gud Beeral ville ha ett paradis på jorden. Därför skapade han Fraser Island. Foto: Peter Essick

Arch Cliffs roströda färg beror på järnoxid och är en av många färgnyanser som finns i Fraser Islands mineralhaltiga sand. Sanddynerna på ön kan bli upp till 240 meter höga. Träd och annan växtlighet överlever bara tack vare svampar, som frigör näringsämnen ur sanden.

Lake McKenzie är en av drygt 40 sjöar på Fraser Island. På dagen lockar sjöns sockervita strand och spegelblanka vatten hundratals besökare. Liksom de målare och poeter som har lovprisat Fraser Islands överjordiska attraktionskraft, återvänder de också med historier och minnen av gripande skönhet.

Tåliga växter får fotfäste ovanför högvattenlinjen på Fraser Island utanför Australiens östkust.

Regn och vind piskar Red Canyon, ett uråldrigt komplex av dyner på öns östra sida.

Fraser Island är världens största sandö, som under 750000 år har formats av tonvis av sand, som har transporterats upp längs Australiens östkust via havsströmmar och vindar. Ön är uppkallad efter kapten James Fraser, som med sin hustru Eliza led skeppsbrott vid ön år 1836. Elizas berättelser från den tiden innehåller makabra historier om hur de ”barbariska” öborna mördade och torterade passagerarna, vilket illustrerades i denna bok från 1838.

Fraser Island är 120 kilometer lång och 24 kilometer bred.

Tuvor av torv och pölar av mörkt, surt vatten bildar ett mönstrat torvland nära Moon Point.

Vatten från Fraser Islands inre färgar havet med garvsyra efter en sommarstorm.

Den hotade grodan Litoria cooloolensis tillhör de ovanliga ”syragrodorna” – ett namn som de har fått för att de lever i naturligt sura vattendrag, som finns på Fraser Island.

Banksia-växten är en av de många primitiva växterna på Fraser Island. Den är uppkallad efter Joseph Banks, en engelsk botaniker, som 1770 besökte Australiens ostkust med kapten James Cook.

Målade totempålar vittnar om den bestående förbindelsen mellan Fraser Island och aboriginerstammen Butchulla.

Stenar är väldigt ovanliga på en sandö. Denna vulkaniska sten i Champagne Pools på Fraser Islands nordsida är flera miljoner år äldre än resten av ön.

Den kaffefärgade Wathumba Creek rinner ut i det turkos vattnet i Platypus Bay.

Läs också

Kanske är du intresserad av...