Solförmörkelse i Europa

Den 20 mars kan man i Europa uppleva en ovanlig solförmörkelse med egna ögon. På Svalbard och Färöarna blir solförmörkelsen total och längre söderut i Skandinavien blir den partiell.

12 mars 2015 av Lone Djernis Olsen

Solförmörkelse: Det händer

Solförmörkelse uppstår när månen glider in mellan solen och jorden, så att de tre står på linje med månen i mitten. Månen skuggar då solens ljus, och de platser på jorden som nås av skuggan upplever en solförmörkelse. Jorden roterar ju ett varv runt sig själv på ett dygn, och därför glider skuggan över jordytan, så att solförmörkelsen inte inträffar samtidigt överallt.

Det är endast ett mindre område på jorden som befinner sig helt i skugga under en solförmörkelse. Där kan man uppleva en total solförmörkelse.

Från jordytan ser det ut som om en rund, mörk skiva glider in framför solen och täcker den, och det blir plötsligt skymning i ett par minuter. I utkanten av det område som nås av skuggan kan man uppleva en partiell solförmörkelse, då bara en del av solen är täckt.

Solförmörkelse den 20 mars: Var, när och vad?

Den 20 mars 2015 kan man på Svalbard och Färöarna uppleva en total solförmörkelse. Längre söderut i Skandinavien kan man uppleva en partiell solförmörkelse, till exempel blir cirka 91 procent av solen täckt i Stavanger, 90 procent i Luleå och 84 procent i Lund, när solförmörkelsen når sin kulmen.

Solförmörkelsen den 20 mars pågår mellan klockan 09:45 och klockan 12:15, och den maximala förmörkelsen inträffar mitt under den perioden, men tidpunkten varierar beroende på var man befinner sig.

Kom ihåg glasögonen

Tänk på att man aldrig får se direkt på solen, inte heller under en solförmörkelse, eftersom man på mycket kort tid kan mista synen! Man kan köpa speciella solförmörkelseglasögon för att observera solförmörkelsen med.

En total solförmörkelse är en sällsynt upplevelse. Nästa gång man kan uppleva en total solförmörkelse på Svalbard är år 2061, och i södra Sverige får man vänta ända till år 2142.

I södra Sverige kan man dock uppleva en partiell solförmörkelse igen redan den 10 juni 2021.

Läs också

Kanske är du intresserad av...