Vad är ishår?

Dessa oerhört fina strukturer av is ­visar sig som små vita tofsar på vinterskogens ­trädgrenar.

8 september 2011

För att detta tämligen särpräglade naturfenomen ska uppstå måste temperaturen först och främst ligga precis kring fryspunkten. Håris förekommer dessutom enbart på döda, fuktiga grenar och stammar av i synnerhet bok och andra lövträd, och nästan alltid när barken är borta från träet.

Den fysikaliska förklaringen till hårisen står att finna i de särskilda egenskaper som vatten uppvisar vid temperaturer kring fryspunkten. Liksom allting annat drar vatten ihop sig när temperaturen sjunker. Vid fyra plusgrader upphör vattnet emellertid att dra ihop sig och börjar i stället utvidgas.

När temperaturen når fryspunkten fryser vattnet i grenens allra yttersta delar till is. Därefter pressas isen ut genom mycket tunna porer i grenen efter hand som vattnet i grenens mitt fryser och utvidgas och därmed trycker på inifrån. I samband med den processen uppstår de här hårfina trådarna, som i vissa fall kan bli ända upp till tio centimeter långa.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: [email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...