Fotoreportage: bränder i naturen

Mark Thiessen är tokig i bränder. Fotografen har varit i Ryssland för att leva bland brandmän som hoppar fallskärm för att släcka bränder, och tillbringat sex veckor med brandmän i Montana. Han är även själv utbildad brandbekämpare.

4 september 2012 av Mark Thiessen

Att ta foton av bränder i naturen är i det närmaste en passion för mig. Jag tycker att elden är lika vacker som den är skrämmande och oförutsägbar: ljuset förändras hela tiden, glöder flyger runt, det är lågor, rök och tvära kast. Man bedömer riskerna – och uppskattar möjligheten att överleva.

En brand är en av naturens mäktigaste krafter; eldens öronbedövande vrål och kraft får dig att känna dig liten och obetydlig. Vegetationen runt dig väntar bara på att bli bränsle i det bullrande inferno som är på väg. När man tar bilder av det, är det som att stå i en pöl av bensin, som bara väntar på den antändande gnistan.

Första gången elden tände min fantasi var när jag arbetade för en tidning i Idaho. Jag tog en kurs i brandsläckning för att lära mig om säkerhet och få tillträde till brandmännens slutna gemenskap. Jag reste till Ryssland för National Geographic för att leva med en grupp brandmän, som hoppar fallskärm och släcker bränder i avsides belägna trakter.

Jag tillbringade sex veckor med brandmän i Montana. Människor som vigt sitt liv åt att släcka bränder i naturen är inte som andra. Jag vill berätta deras historia och dokumentera alla aspekter av deras arbete. De är bitna av elden – precis som jag. (Fortsätter)

Fotografen

National Geographics fotograf Mark Thiessens intresse för naturbränder har fört honom till Ryssland, Mellanvästern i USA och hans hemstat, Kalifornien. Läs mer om Mark Thiessen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...