Indonesiens aktivaste vulkan

Indonesiens aktivaste vulkan, Merapi, hade i flera dagar byggt upp för utbrottet. Det faktum att det huvudsakliga utbrottet inträffade så kort tid efter jordskalvet gör dock att man frågar sig om skalvet utlöste vulkanutbrottet, även om dess epicentrum låg 1300 kilometer från vulkanen.”Vulkanutbrott som hänger sammen med förändrade belastningsförhållanden till följd av jordskalv ser ut att förekomma”, säger Chris Goldfinger, som är maringeolog vid Oregon State University i USA i ett mejl. ”Men de är i bästa fall dokumenterade endast lokalt.”

29 oktober 2010

Indonesiens aktivaste vulkan, Merapi, hade i flera dagar byggt upp för utbrottet. Det faktum att det huvudsakliga utbrottet inträffade så kort tid efter jordskalvet gör dock att man frågar sig om skalvet utlöste vulkanutbrottet, även om dess epicentrum låg 1300 kilometer från vulkanen.

”Vulkanutbrott som hänger sammen med förändrade belastningsförhållanden till följd av jordskalv ser ut att förekomma”, säger Chris Goldfinger, som är maringeolog vid Oregon State University i USA i ett mejl. ”Men de är i bästa fall dokumenterade endast lokalt.”

Bland de kända exemplen, säger han, är förändringar i den geotermiska aktiviteten i nationalparken Yellowstone år 2002 efter ett jordskalv med styrka 7,9 i Alaska samt ett vulkanutbrott i Anderna 1960, som följde på jordskalvet med styrka 9,5 i Chile.

Experter varnar dock för att de båda nästan samtida händelserna helt enkelt kan vara ett slumpmässigt sammanträffande i världens seismiskt ett aktivaste land. Indonesien ligger längs den så kallade ”eldringen” i Stilla havet, och dess 17500 öar är konstant utsatta för en massa tektoniska hot.

Enbart på Java, där Merapi ligger, lever 120 miljoner människor i skuggan av över 30 vulkaner.

Var tsunamijordskalv en sällsynt långsam jordskakning?

Samtidigt påpekar experter att denna veckas tsunami var oväntat stor i förhållande till storleken av det jordskalv som inträffade samtidigt.

Jordskalvet med styrka 7,7, som utlöste tsunamin, inträffade längs samma förkastningszon som den skakning på 9,0, som år 2004 utlöste den förödande tsunamin i Indiska oceanen.

Trots det mindre kraftiga jordskalvet skickade måndagens tsunami in tre meter höga vågor mot några närbelägna öar, och det förekom rapporter om vågor på ända upp till sex meter.

Detta kan bero på att händelsen var ett så kallat tsunamijordskalv, säger Costas Synolakis, chef för tsunamiforskningscentret vid University of Southern California i USA, och hänvisar till beräkningar utförda av geofysikern Emile Okal vid Northwestern University.

Även om många typer av skalv kan utlösa tsunamier, är ett tsunamijordskalv ett sällsynt tillfälle. Vid sådana skalv sker förskjutningen av de tektoniska plattorna ovanligt långsamt och under en mycket längre tidsrymd än man skulle förvänta utifrån den seismiska rörelsens intensitet, skriver Costas Synolakis i ett mejl.

”Det är ovisst varför tsunamijordskalv är så långsamma”, säger Costas Synolakis. ”Teorin är att det beror på att krossade eller ojämna klippor försinkar sprickbildningen. Vi vet helt enkelt inte, men å andra sidan vet vi att de ger större tsunamier, därav beteckningen. ... ”

Måndagens händelse är den första tsunamin orsakad av ett långsamt jordskalv som registrerats på en tsunamograf, tillägger Costas Synolakis, och det kan ge värdefull information som kan hjälpa till att lösa gåtorna bakom tsunamijordskalv.

Läs också

Kanske är du intresserad av...