Lavin på Mount Everest dödade sherpor

Lavinen på Mount Everest i april 2014 kostade 16 sherpor livet och förändrade livet på berget för alltid. Ögonvittnen berättar sina historier om den tragiska olyckan.

Sherpa: Nu är det slut!

"Jag såg isen komma och tänkte: Nu är det slut. Nu dör jag", minns 20-årige Pasang Dorje Sherpa. "Vinden knuffade iväg mig. Jag kastade mig ned bakom ett stort isutsprång. Om jag inte varit fäst vid repet hade jag ryckts med."

Det var bara hans andra säsong på Everest.

Lavinen kommer

Klockan 06.45 på morgonen den 18 april 2014 lossnade ett 34 meter högt stycke is format som en gigantisk hörntand och med en vikt av 7000–14000 ton från det stora istäcket på Mount Everests västra höjdrygg och brakade ned, medan det exploderade i större och mindre bitar och föste en mur av luft framför sig.

Lavinen ökade i fart och omfång. Drygt tjugo bergsbestigare befann sig direkt i lavinens bana.

Onda aningar

Bland dem fanns även Nima Chhiring, som skulle bära upp en gasoltub till läger 1 över det farliga Khumbuisfallet.

Plötsligt lade han emellertid märke till något som fick honom att vända om halvvägs och skynda sig nedför berget, bara några minuter innan lavinen träffade den plats där han precis stått.

Läs artikeln: Sorg på berget

Läs de gripande ögonvittnesskildringarna från honom och många andra, som upplevde den fruktansvärda katastrofen på så nära håll det går, och få insyn i hur händelsen sedan dess har präglat sherpornas liv och arbetsvillkor. Hela artikeln från National Geographic nummer 11/2014 går att läsa här:

Läs också

Kanske är du intresserad av...