Plötslig snöstorm och laviner dödar vandrare i Himalaya

En snöstorm och flera laviner i Himalaya i Nepal har dödat vandrare, guider och herdar i ett populärt vandringsområde. Mer än 20 personer har omkommit, och många fler saknas fortfarande flera dagar efter katastrofen.

16 oktober 2014 av Dan Vergano - National Geographic Daily News

Omkring 168 vandrare ska på onsdagen förra veckan ha befunnit sig någonstans på Annapurnas vandringsrutt, ett område som är populärt bland fritidsvandrare, och sent på onsdagen fanns det inga uppgifter om dessa personer. Det meddelar en nepalesisk polis, som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Katastrofen på Annapurna inträffar sex månader efter en lavin, som dödade 16 bergsarbetare, däribland 13 sherpor, på Mount Everest, som med sina 8850 meter är världens högsta berg. Everest-arbetarna var i färd med att hjälpa dyrt betalande kunder genom den strapatsrika klättringen till toppen av Mount Everest, som lockar mestadels erfarna klättrare, som är vana vid höga höjder.

Många turister i området

Till skillnad från Everest är Annapurnarutten, som ligger omkring 32 mil väster om Mount Everest, mycket mindre krävande och lockar ett brett spektrum av turister från hela världen.

”De flesta vandrare på en rutt som Annapurna saknar helt erfarenhet av bergsbestigning. De är vandrare, och har kanske ingen större erfarenhet av friluftsliv i avsides belägna områden”. säger Adrian Ballinger, ägare och guidechef för Alpenglow Expeditions, hemmahörande i Olympic Valley i Kalifornien i USA.

På hösten är vädret i regel bra längs den 241 kilometer långa vandringsrutten, och snö förekommer relativt sällan, säger Adrian Ballinger. ”Men i en storm märker man plötsligt att man befinner sig på hög höjd”, säger han. ”Då blir det riktig bergsbestigning.”

Det var en oväntat kraftig snöstorm som i tisdags förra veckan drabbade Annapurnamassivet.

”Oväntad snö för med sig oväntade laviner”, säger Karl Birkeland från de amerikanska skogsmyndigheternas nationella lavintjänst i Bozeman i delstaten Montana. ”När det snöar kraftigt, och snön förs med av vinden, ökar risken för laviner.” Det är glest mellan väderprognoserna i området, påpekar Adrian Ballinger, och det kan ha inneburit att många av vandrarna var oförberedda på snöstormen.

Snöstormen följer på kraftiga skyfall, som drabbade Nepal och Indien tidigare förra veckan i kölvattnet på cyklonen Hudhud, som redan har krävt minst åtta människoliv och drivit bort 400000 personer från kustområdena.

Läs också

Kanske är du intresserad av...