Stormjägare dödade i jättetornado

Den 31 maj 2013 omkom tre tornadoforskare från National Geographic i ett oväder som kostade 22 människor livet.

12 november 2013

Ett oväder över El Reno i Oklahoma nådde sin dödliga kulmen strax efter klockan 18, då en nästan fyra kilometer bred tornado krossade jordbruksmaskiner, slungade iväg bilar, slet av ovanvåningen på ett hus, lyfte upp sju kor och ett nio meter långt kreaturssläp från en boskapsmarknad och släppte ned allt på en äng i närheten.

I en liten personbil mitt i allt detta befann sig forskarlaget TWISTEX. Gruppen bestod av Tim Samaras, hans son Paul Samaras och meteorologen Carl Young, som fick stöd från National Geographic för sitt arbete. Många av de tornadojägare som kommit för att se ovädret flydde, men TWISTEX-laget såg en unik chans att samla in data och valde att försöka sätta ut sina mätsonder.

Klockan 18.23 kom tornadon ikapp TWISTEX-laget. Exakt vad som hände under de ödesdigra minuterna den 31 maj 2013 kommer man nog aldrig att få reda på. Hann männen se tornadon, innan de nåddes av den? Sögs bilen upp av en av de roterande virvlarna, och är det deras bil man kan se på en annan tornadojägares videoinspelning, som visar ett mindre fordon som faller ned från himlen?

Tornadojägare: Någon kommer att dö

Tim Samaras var en erkänd stormjägare, som bland likasinnade var känd för sin noggranna planering och sina höga säkerhetskrav. Han var även tekniker och hade fått många anslag från National Geographic för sin banbrytande tornadoforskning.

"Han sade det vid mer än ett tillfälle: 'någon kommer att dö medan de håller på med det här. En tornadojägare, en amatör, en grupp turister på utflykt", berättar Tim Samaras tidigare kollega Goeff Carter. "Jag trodde aldrig att det skulle bli Tim."

Se bilderna och läs hela historien om stormjägarnas jakt på den tornado som tog deras liv. Är du prenumerant på National Geographic kan du ladda ned artikeln gratis genom att klicka på länken nedan.

Är du inte prenumerant på National Geographic? Klicka här och få tillgång till allt innehåll på natgeo.se.

Läs också

Kanske är du intresserad av...