Phoenixöarnas skyddade område

En man står bland jättelika musselbankar i Phoenixöarnas skyddade område i Kiribati, världens största skyddade havsområde och ett av fem nya naturområden som kommit med på UNESCO:s lista över världsarv. Kiribati, som är en liten stat mitt i Stilla havet (se karta), består av Gilbertöarna, Line Islands och Phoenixöarna.Reservatet är en av jordens frodigaste korallögrupper och hemvist för 800 djurarter, däribland 500 fiskarter och 18 arter av havslevande däggdjur.

10 augusti 2010

En man står bland jättelika musselbankar i Phoenixöarnas skyddade område i Kiribati, världens största skyddade havsområde och ett av fem nya naturområden som kommit med på UNESCO:s lista över världsarv. Kiribati, som är en liten stat mitt i Stilla havet (se karta), består av Gilbertöarna, Line Islands och Phoenixöarna.

Reservatet är en av jordens frodigaste korallögrupper och hemvist för 800 djurarter, däribland 500 fiskarter och 18 arter av havslevande däggdjur.

”Eftersom vi har påverkat havsmiljön så kraftigt är det svårt att hitta den typen av orörda platser – och få ett intryck av hur ett intakt marint ekosystem kan se ut”, säger National Geographics John Francis.

”Öarnas ovanligt livskraftiga arter av fisk och sköldpaddor och deras blekningsresistenta koraller förtjänar den högsta graden av skydd”, säger Tilman Jaeger, som administrerar världsarvsprojekt för IUCN.

”Fortsatt internationellt stöd till Kiribati för administration av området är livsviktigt för att garantera att det bevaras.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...