Putoranaplatån

En person korsar ett vattenfall på Rysslands Putoranaplatå, en plats med ”unik naturlig skönhet”, som enligt UNESCO omfattar mer än 25000 fjordliknande sjöar, dussintals djupa klyftor, floder och vattendrag samt tusentals vattenfall.Det arktiska området består av olika tundraekosystem – som omfattar en sällsynt vandringsrutt för renar – och tillfogades till världsarvslistan 2010.

10 augusti 2010

En person korsar ett vattenfall på Rysslands Putoranaplatå, en plats med ”unik naturlig skönhet”, som enligt UNESCO omfattar mer än 25000 fjordliknande sjöar, dussintals djupa klyftor, floder och vattendrag samt tusentals vattenfall.

Det arktiska området består av olika tundraekosystem – som omfattar en sällsynt vandringsrutt för renar – och tillfogades till världsarvslistan 2010.

”Kombinationen av ovanligt stor landskapsvariation, ödslighet och orörd natur gör Putoranaplatån till en av de genuint vilda platser som är kvar i Arktis vid en tidpunkt då pressen på detta fascinerande område växer”, säger Tim Badman från IUCN.

Många arktiska ekosystem håller snabbt på att förändras till följd av stigande temperaturer på grund av klimatförändringar, säger han.

Läs också

Kanske är du intresserad av...