Byborna i det krigshärjade området Ituri i Kongo-Kinshasa letar efter guld i ett schakt som grävdes ut av ett belgiskt bolag för flera årtionden sedan. Tills nyligen kontrollerade beväpnade grupper Ituris rika gruvor och köpte vapen för guldet.

Galleri: Guld!

Andra betalar priset för vår skönhet – och det har aldrig varit högre!

9 november 2009

Andra betalar priset för vår skönhet – och det har aldrig varit högre!

Guldgrävare i Ghana, lockade av förhoppningen om stora rikedomar, fyller olovligt sina säckar med ”pengasten”, guldmalm. Deras slit stillar världens aptit på guld och efterlämnar en förstörd natur.

I mars 2008 var en 12,5 kilo tung guldtacka, som dessa i amerikanska centralbanken i New York, värd över 2,7 miljoner kronor. Anställda flyttar dussintals tackor som just har sålts.

Guldet dominerar gatubilden i Madras i Indien strax före bröllopssäsongen, då försäljningen ökar markant. Indien är världens största guldkonsument och guldet köps både som smycken och som investering.

Den 1500 meter breda koppar- och guldgruvan Batu Hijau ger vinster och skapar problem på den indonesiska ön Sumbawa. Den väldiga gruvan etablerades år 2000 av amerikanska Newmont Mining Corporation och har 8000 anställda. Regnskogen har begravts under enorma mängder sten. Ägarna tror att gruvan är uttömd om cirka 20 år.

Indonesiska jordbrukare använder sina hackor för illegal guldgrävning på en flodbank på Borneo. Guldfebern har fått tusentals bönder att lämna sina åkrar i hopp om att tjäna 40 kronor om dagen.

Sukardi och Suwarni från Kalimantanöknen tillbringar timmar i en sjö, där de blandar kvicksilver med malm för att laka ur guldet, medan de utsätter sig själva för den giftiga metallen. Arbetare använder också det kvicksilverförorenade vattnen som dricks- och badvatten.

Överflödigt kvicksilver pressas ut ur guld, som utvunnits i en illegal gruva i Kalimantan i Indonesien. Minst 30 procent av världens totala mängd kvicksilver används av arbetare i små gruvor för att laka ur guld. När den giftiga metallen hanteras utan säkerhetsåtgärder, kan den tas upp i blodomloppet och lungorna, där den gör stor skada. Prover har visat att nivån av kvicksilver i kroppen på gruvarbetare i delar av Indonesien är åtskilliga hundra gånger större än den försvarliga mängden.

Guldet skiljs från malmen med hjälp av kvicksilver och när kvicksilverbeläggningen bränts bort kan ett gram guld inbringa en indonesisk guldgrävare motsvarande 200 kronor. Det kan dock ha avkrävt hans hälsa en kännbar tribut. Miljontals guldgrävare runtom i världen andas in giftiga kvicksilverångor och riskerar neurologiska och genetiska skador. Kvicksilverrester hamnar i flodsediment och växter och förgiftar lokala näringskedjor.

När de illegala gruvarbetarna kastades ut från en guldgruva i Prestea i Ghana, flyttade de till denna övergivna koncession längs floden Pra. Uppskattningsvis en kvarts miljon arbetare i små gruvor skrapar guldstoft i det västafrikanska landet – oftast utan officiell tillåtelse eller reglering.

Arbetsstyrkan vid en improviserad gruva i Ghana inkluderar en 13-årig pojke som hjälper till att vaska guld. Bara fyra procent av Ghanas areal kontrolleras av de stora gruvbolagen, men de har fördrivit tusentals bybor som i många fall bara kan överleva genom att stjäla guld. En fjärdedel av världens guld har utvunnits illegalt.

Desiree Pillay passar sitt barn samtidigt som hon väger guldet som en gruvarbetare har kommit med till hennes affär i Guyana. Numera är de flesta kunderna turister. Den närliggande nationalparken Kaieteur har utvidgats, vilket innebär att guldgrävarna har tvingats bort från området.

En veckas produktion från Newmont Mining Corporation's Ahafo gruva i Ghana: 14 guldtackor på totalt cirka 250 kilo.I 2008 års priser motsvarar det cirka nio miljoner dollar. Guldtackorna, som har en genomsnittlig renhet på 91–93 procent skickas från gruvan till raffinaderiet Valcambi i Schweiz, där nickel, bly och andra metaller avlägsnas. Resultatet är en tacka som stämplats med ”999,9”; definitionen på rent guld.

En ärrad mage och en tidningsrubrik vittnar om det våld som bröt ut i Prestea i Ghana, när illegala gruvarbetare stötte samman med soldater, anlitade för att skydda det kanadensiska gruvbolaget Bogoso Gold Limiteds intressen. Ett år tidigare hade demonstranter samlats för att klaga över att företagets gruva hade släppt ut cyanid i en lokal vattenförsörjning och att dynamitsprängningar hade förstört hus och det lokala sjukhuset. Sju personer sårades, när soldaterna sköt mot demonstranterna.

Iförd sin förmögenhet i form av guldtrådar i sarin till en ovärderlig, ärvd huvudbonad, sitter Nagavi med sin familj på sin bröllupsdag i Indien.

I en liten fabrikslokal i Calcutta arbetar guldsmederna så att svetten lackar. De får 103 gram guld för en beställning på 100 gram och arbetarna får behålla det som blir över efter smyckestillverkningen.

Marknadssmycken tar form i en guldsmeds verkstad i Calcutta. Ett uns guld motsvarar drygt 31 gram. Dessa bitar innehåller mellan 25 och 45 gram av det värdefulla materialet. Den sannolika köparen av prydnadsföremålen är enligt indisk standard en blygsam person och omfattar "en låginkomstbrud eller en kvinna som varit gift eller ogift under lång tid", berättar smyckehandlaren Surendra Kumar Bagda.

I Madras ansluter sig Dilli Bai (till höger) till de övriga kvinnorna som vaskar guldstoft ur dammet från kvarterets smyckes­verkstäder i gryningen innan renhållningsarbetarna kommer. Dilli Bai hittar cirka ett gram i veckan i dammet ute på gatan. Överallt där det finns guld finns det människor som letar efter det.

Läs också

Kanske är du intresserad av...