Kongo: Här kräver vår hemelektronik människoliv

Mineraler i våra datorer och mobiltelefoner har finansierat obeskrivliga våldsdåd i Kongo (Kinshasa).

16 oktober 2013 av Marcus Bleasdale

”Enligt en rapport från 2004 dog mer än fyra miljoner människor i det som nu kallas Afrikas första världskrig, och det verkade helt ofattbart att ingen talade om dessa ohyggliga förluster av människoliv. Det gjorde mig arg”, berättar fotografen Marcus Bleasdale, som har riskerat livet för att göra ett ingående reportage om de hemska förhållandena i Kongo (Kinshasa).

”Första gången jag var i Kongo slog det mig att inget hade förändrats på hundra år eller mer. Befolkningen utnyttjades fortfarande, men nu var det multinationella bolag som exploaterade tillgångarna. Under en period tillbringade jag åtta månader om året med att fotografera det krig som bara en handfull internationella journalister bevakade från Kinshasa. Och jag tänker fortsätta publicera bilderna”, berättar den brittiske fotografen.

Bleasdale vill stoppa våldet i Kongo (Kinshasa)

”Jag vill väcka samma ilska i andra: Folk ska veta att mineralerna i våra mobiltelefoner, datorer och kameror bidrar till att finansiera våld. Hur stoppar vi detta skräckscenario? Vi kan börja med ett foto.”

Se Marcus Bleasdales skakande bilder, och läs den hårresande berättelsen genom att ladda ned artikeln nedan. Är du prenumerant på National Geographic kan du ladda ned artikeln helt gratis.

Är du inte prenumerant på National Geographic? Klicka här och få tillgång till allt material på natgeo.se.

Läs också

Kanske är du intresserad av...