Rent vatten får högt betyg

Ta en använd ­plastflaska och riv av etiketten. Fyll flaskan med inte allt för smutsigt vatten från en bäck, vattenpöl eller brandpost. Lägg flaskan på ett plåtstycke i full sol. Efter sex timmar har UV-strålningen dödat virus, bakterier och parasiter i vattnet och gjort det säkert att dricka.

7 maj 2010

Ta en använd plastflaska och riv av etiketten. Fyll flaskan med inte allt för smutsigt vatten från en bäck, vattenpöl eller brandpost. Lägg flaskan på ett plåtstycke i full sol. Efter sex timmar har UV-strålningen dödat virus, bakterier och parasiter i vattnet och gjort det säkert att dricka.

SODIS, förkortningen för detta schweiziska vattendesinficeringsprogram, tillämpas nu överallt i världen och förser drygt fyra miljoner människor med rent dricksvatten. ”Det är enkelt, det är gratis, och det är effektivt”, säger Ibelatha Mhelela, som är rektor för grundskolan Ndolela i Tanzania. År 2006 började man på hennes skola tillämpa SODIS för att desinficera det orena vattnet i skolans vattenkranar genom att lägga flaskor på byggnadens plåttak. Resultatet? Frånvaron på grund av diarré minskade betydligt, och betygen steg markant. ”Innan vi började med SODIS var det bara 10–15 procent av barnen som klarade de nationella proven i sjätte klass”, säger rektorn. ”Nu klarar 90–95 procent av eleverna sig.”

Lösning på flaska

Ihållande och kraftigt solljus gör allt det hårda arbetet för SODIS. Nedanstående tips hjälper dock processen på traven:

1. Använd flaskor av klar PET-plast i stället för glas. Undersökningar visar att vatten från soluppvärmt PET är säkert att dricka.

2. Rör inte flaskorna medan de ligger i solen.

3. Förvara vattnet i flaskan för att undgå förnyad förorening.

Läs också

Kanske är du intresserad av...