Regnskogarna i Atsinanana

En statskupp 2009 banade väg för plundring av regnskogarna i Atsinanana i nordöstra Madagaskar (på bilden ett av regnskogarnas vattenfall) – och det har gett området en plats på UNECO:s lista för 2010 över hotade världsarv.Olovlig avverkning och tjuvjakt på sällsynta lemurer är några av de övergrepp som parallellt med den politiska oron har ägt rum i det artrika landet, meddelar den oberoende miljöorganisationen Conservation International.

10 augusti 2010

En statskupp 2009 banade väg för plundring av regnskogarna i Atsinanana i nordöstra Madagaskar (på bilden ett av regnskogarnas vattenfall) – och det har gett området en plats på UNECO:s lista för 2010 över hotade världsarv.

Olovlig avverkning och tjuvjakt på sällsynta lemurer är några av de övergrepp som parallellt med den politiska oron har ägt rum i det artrika landet, meddelar den oberoende miljöorganisationen Conservation International.

”Det har även skakat landets turistindustri, som var en viktig drivkraft i dess ekonomiska utveckling, och det gör att många arter, som inte finns någon annanstans på jorden, tvingas till utrotningens rand”, säger Russell Mittermeier, ordförande för Conservation International och vice ordförande för IUCN.

”Förhoppningsvis”, säger Russell Mittermeier, ”kommer det faktum att detta viktiga område hamnar på UNESCO:s lista över hotade platser att få det internationella samfundet att vakna och se vad som håller på att ske, och vidtag seriösa åtgärder för att hejda förstörelsen av Madagaskars otroliga naturrikedomar.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...