Ska Rosshavet fredas?

I oktober beslutas det om Rosshavet ska fredas. Naturvårdare pressar naturligtvis på för att få den antarktiska oasen fredad, men länder med fiskelicens kan streta emot.

3 september 2012

Rosshavet skulle kunna kallas havets Serengeti. Över 40 arter finns enbart i Rosshavet, som rymmer liv ur hela näringskedjan: vikvalar, späckhuggare, weddellsälar, petreller, adéliepingviner, kejsarpingviner och lysräkor.

Regionens klimat och ensliga läge har länge skapat en naturlig barriär mot mänsklig inblandning, men så är det inte längre. Överfisket i flertalet av världens hav har drivit fiskarna till avlägsna områden, och överflödet i Rosshavet är frestande.

Miljövårdare vill försöka hindra att fisket går över styr genom att freda området. Rosshavet och Antarktiska oceanen regleras av Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCMALR), vars medlemsländer har vetenskapliga eller ekonomiska intressen i regionen.

Flera länder har rätt att fiska i Rosshavet

I oktober 2012 ska de ta ställning till fredningsförslaget, men kanske kommer länder som har licens att fiska i Rosshavet – Norge, Nya Zeeland, Korea, Japan, Uruguay, Ryssland, Spanien och Storbritannien med flera – att rösta nej. Det är inte bara beslutet om ett reservat som står på spel utan även dess avgränsning. Kommer fiskeintresset att stå i vägen för att viktiga naturskyddsområden omfattas av reservatet?

Läs också

Kanske är du intresserad av...