Tsunamin i Japan: bilder som etsar sig fast

En jättevåg som slungar omkring bilar som om de vore leksaker, en båt som ligger ovanpå ett hus, och ett raffinaderi i lågor är några av de oförglömliga bilder som våra redaktörer har valt ut.

17 mars 2011 av National Geographic News

National Geographics redaktörer har valt ut en serie bilder, som berättar historien om katastroferna och räddningsinsatsen i Japan. Klicka på länken till höger för att se galleriet.

På måndagen hade uppskattningsvis 350000 människor rapporterats som hemlösa i kölvattnet på fredagens jordskalv med en styrka på 8,9 – det hittills största som uppmätts i Japan. Enligt polischefen i Miyagiprefekturen, som drabbades hårt, har minst 10000 omkommit.

Tisdag morgon (lokal tid) dök det dock upp nya orosmoln, denna gång på grund av kärnkraftverket Daiichi i Fukushima, där nödsystemet för att kyla den ena av tre defekta reaktorer enligt New York Times tillfälligt slagits ut. I takt med att vattennivån sjönk, kom bränslestavarna sannolikt i kontakt med luften, vilket ökade risken för en smältning – och för en katastrofal härdsmälta.

Till det kom hotet från nya jordskalv – USA:s geologiska undersökningar (USGS) registrerade enbart under söndagen 100 efterskalv – så sammantaget finns det för närvarande inte så många ljuspunkter i vad premiärminister Naoto Kan har kallat Japans ”värsta kris sedan andra världskriget”.

Klicka på länken överst till höger för att se serien av oförglömliga bilder från Japan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...