USA:s första tsunamiskyddsrum

I händelse av en tsunami bygger man i staden Westport i staten Washington en tillflyktsplats, som blir USA:s första tsunamiskyddsrum.

5 mars 2014

En vanlig sommardag befinner sig ofta upp till 5000 personer i samhället Westport i den amerikanska delstaten Washington. Cirka en femtedel kan vara för nära kusten och för långt från höglänta områden för att kunna ta sig i säkerhet till fots, om en tsunami slår till - vilket enligt experter skulle ske 25 minuter efter ett jordskalv.

Kommunen planerar att ovanpå en skola bygga en säker tillflykt, som kan stå emot skalv på 9,2 på richterskalan och blir USA:s första tsunamiskydd som byggs på en annan byggnad.

"Tsunamin i Japan 2011 blev avgörande för att Westport gick från planeringsfasen till realisering", säger beredskapschefen John Schelling. När Westport behövde en ny skola, blev tsunamiskyddet en del av projektet.

Byggnaden blir nästan 17 meter hög, den kan hysa 700 personer, och vattnet kan passera genom den utan att förstöra konstruktionen. De ansvariga hoppas att denna första framgångsrika idé ska leda till att det tas initiativ till andra typer av skydd mot tsunamier.

Läs också

Kanske är du intresserad av...