Därför börjar sommaren vid sommarsolståndet

Läs om varför sommarsolståndet är sommarens första dag, och varför det är årets längsta dag, men inte den varmaste.

23 juni 2011 av Ker Than, National Geographic News

Sommarsolståndet orsakas av lutningen på 23,4 grader av jordens nord-sydaxel i förhållande till solen. Lutningen gör att olika delar av jorden träffas olika av solens ljus.

Därför når solen mitt på årets längsta dag sin högsta punkt på himlen, i varje fall på norra halvklotet.

Det betyder dock inte att solen mitt på dagen står rakt över huvudet på alla, säger astronomen James Bell vid Cornell University i USA.

Det beror på iakttagarens breddgrad. Klockan 12 på dagen står solen rakt ovanför huvudet på alla längs Kräftans vändkrets, en imaginär linje, som löper hela vägen runt jorden på ungefär samma breddgrad som Kuba.

Oavsett var på norra halvklotet man befinner sig, tycks solens bana över himlen inte förändras under dagarna omedelbart före och efter sommarsolståndet. I själva verket förändras solens fortfarande, det går bara långsammare.

Sommarsolståndet flyttar runt i kalendern

Även om sommarsolståndet i juni normalt inträffar samma dag varje år, växlar datumet från år till år.

Det varierande datumet beror på oöverensstämmelsen mellan ett mänskligt kalenderår, som normalt omfattar 365 dagar, och ett astronomiskt år, som har omkring 365,24 dagar.

Vårt system med skottår, som lägger en extra dag till kalendern vart fjärde år, gör att våra kalendrar stämmer, men det får samtidigt datumet för sommarsolståndet att flytta runt lite.

”Det sker ingen astronomisk förändring. Det som förändras är människans system”, säger James Bell.

Sommarsolståndet är den längsta, men inte den varmaste dagen på året

Vid sommarsolståndet tar norra halvklotet emot mer solljus än någon annan dag på året, men det betyder inte att sommarens första dag även är sommarens varmaste dag.

Jordens hav och atmosfär fungerar som värmelager, som absorberar och avger solens värmestrålning med en tidsförskjutning. Även om jorden absorberar en massa solljus vid sommarsolståndet, tar det flera veckor att avge det. Därför ligger sommarens varmaste dagar i regel i juli eller augusti.

”När man till exempel sätter på en ugn, tar det lång tid för den att värmas upp”, förklarar Robert Howell, som är astronom vid University of Wyoming i USA. ”Och när man stänger av den igen, tar det ett tag för den att svalna. Det är samma sak med jorden."

Första sommardagen har alltid firats

Sommarsolståndet markeras och firas i många kulturer runt om i världen och har även tidigare i historien firats.

De gamla egyptierna byggde de stora pyramiderna på ett sådant sätt att solen sedd från Sfinxen vid sommarsolståndet går ned mellan två av pyramiderna.

Inkafolket i Sydamerika firade sommarsolståndet med en ceremoni, som kallades Inti Raymi och omfattade offer av mat, djur och ibland även människor.

Arkeologer har nyligen hittat rester av ett astronomiskt observatorium i en begravd mayastad i Guatemala, där byggnaderna uppförts för att ligga på linje med solen vid sommar- och vintersolståndet. Vid dessa tidpunkter samlades stadens invånare vid observatoriet för att se sin kung göra entré och åkalla himlen.

Stonehenge i England har förknippats med vinter- och sommarsolstånd i omkring 5000 år. Den som ställer sig mitt mellan de uppräta stenarna kan vid sommarsolståndet fortfarande se solen gå upp vid den så kallade hälstenen, som står strax utanför stencirklarna i Stonehenge.

Läs också

Kanske är du intresserad av...