Fotosekvens: Se hur blixten slår ned

I denna sekvens av höghastighetsfoton börjar ett blixtnedslag när en negativt laddad blixtkanal dyker upp ur en åskskur.

9 augusti 2012

På denna bildserie, som filmats med en höghastighetskamera, börjar ett blixtnedslag när en negativt laddad blixtkanal dyker upp i ett åskmoln.

1. Blixtkanalen sicksackar steg för steg mot marken och förgrenas längs vägen.

2. När blixtkanalen kommer tillräckligt långt ner hoppar ett positivt laddat ”finger” upp från marken. Det krävs en kamera med ultrahög hastighet för att ta en bild av ögonblicket då de båda urladdningarna möts.

3.”Riposten”, som har en strömstyrka på 30000 ampere, är riktad uppåt och frambringar ljusskenet som syns med blotta ögat.

4.Riposten börjar avta.

5. Medan ljuset avtar kan flera urladd- ningar passera genom samma blixtbana. Det går så snabbt att de bara syns som ett flimmer.

Ladda ned reportaget om Tim Samaras jakt på blixtar

Klicka på Ladda ned-knappen nedan.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att registrera dig som medlem i natgeo.se. Det tar en minut och är helt gratis.

På jakt efter blixtar

Tim Samaras är besatt av åska och blixtar. Han har ett åskväder framför sig och världens snabbaste kamera i vagnen bakom sig. Hans mål: ett fånga en blixt mitt i nedslaget. Läs reportaget om hans jakt på blixtar genom att klicka på ladda ned-knappen under bilderna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...