San Angelo I fjol sålde Bill Tullos de flesta av sina djur för att slippa se dem beta på vissnade betesmarker tills endast jord fanns kvar.

Galleri: Torkan i Texas

Som pojke på 1930-talet var Bill Tullos med om att familjens ranch utanför San Angelo i delstaten Texas i USA slukades av dammstormar. Ännu värre var det på 1950-talet, då det inte kom något regn alls. Betet vissnade och vattenhålen torkade ut.

21 november 2012

Han har upplevt det förr. Som pojke på 1930-talet var Bill Tullos med om att familjens ranch (som han fortfarande bor på) utanför San Angelo i den amerikanska delstaten Texas slukades av dammstormar. Ännu värre var det på 1950-talet, då det inte kom något regn alls. Betesmarkerna vissnade och vattenhålen torkade ut. Foto: Robb Kendrick.

Under bättre tider är San Saba-­floden ett 15 meter brett vattendrag fyllt med bland annat öringabborre. År 2011 torkade floden ut fullständigt. Träden är inte klädda i vinterdräkt – de håller på att dö.

I vindbyarna blåser jorden på de ­uttorkade bomullsfälten ut på ­ vägen utanför det lilla samhället Pep. Stora ­delar av västra Texas fick nästan inget regn alls under hela år 2011.

Lantbrukarna flockades till Masons foderlager, när betesmarkerna vissnade. "De köpte massor av hö och foder för att i alla fall rädda sina ungdjur", säger­ Kenneth Durst, som har arbetat på lagret i 48 år.

Brunnsborrarna Clark och Justin Abel monterar en vindturbin som ska dra upp vatten ur en ny, ­djupare brunn. Torkan är bra för deras bransch, men på sikt kan den ­avfolka västra Texas.

Läs också

Kanske är du intresserad av...