Skanning av molnen

Moln med öppna celler svävar över Bahamas (arkivfoto). Gruppen bakom den nya molnundersökningen hade lagt märke till att bikakeliknande moln omgrupperar sig i ett synkront kretslopp.Efter att ha simulerat de pulserande molnen med en datormodell ansåg forskarna att regn var den sannolika katalysatorn för varje omgruppering. Skanning med laser från fartyg, som gav precisa mätningar av moln över havet, bekräftade enligt NOAA resultaten.

24 augusti 2010

Moln med öppna celler svävar över Bahamas (arkivfoto). Gruppen bakom den nya molnundersökningen hade lagt märke till att bikakeliknande moln omgrupperar sig i ett synkront kretslopp.

Efter att ha simulerat de pulserande molnen med en datormodell ansåg forskarna att regn var den sannolika katalysatorn för varje omgruppering. Skanning med laser från fartyg, som gav precisa mätningar av moln över havet, bekräftade enligt NOAA resultaten.

Det ”kommunicerande” molnsystemet är ett exempel på självorganisering i naturen, den till synes intelligenta bildningen av struktur utan människans inblandning. Processen är även känd från kristallbildning, planetbildning och insektssvärmar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...