Stängda moln

Sexkantiga moln – ett system av ”slutna celler”, som är vanligt molniga dagar – kastar skugga över ett område i södra Atlanten (arkivfoto).Den nya molnstudien från NOAA bidrar till att kasta ljus över regnets betydelse för bildningen av molnmönster, vilket i sin tur avgör hur mycket solljus som når jordens yta.Medan molnmönster med öppna celler (som på föregående bild) styrs av regn, är dropparna i moln med slutna celler för små för att de enkelt ska kunna växa till regndroppar, säger medförfattaren Hailong Wang.

24 augusti 2010

Sexkantiga moln – ett system av ”slutna celler”, som är vanligt molniga dagar – kastar skugga över ett område i södra Atlanten (arkivfoto).

Den nya molnstudien från NOAA bidrar till att kasta ljus över regnets betydelse för bildningen av molnmönster, vilket i sin tur avgör hur mycket solljus som når jordens yta.

Medan molnmönster med öppna celler (som på föregående bild) styrs av regn, är dropparna i moln med slutna celler för små för att de enkelt ska kunna växa till regndroppar, säger medförfattaren Hailong Wang.

”De båda olikartade mönstren reflekterar solens strålning på väldigt olika sätt”, säger han. ”De öppna cellerna reflekterar mycket mindre solstrålning tillbaka till rymden, så de tillåter mer solstrålning att nå ned till havsytan… och på så sätt värmer de upp havet.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...