Väder: Moln ”kommunicerar” inbördes

Denna typ av öppencelliga moln över havet ”kommunicerar” inbördes, så att de hela tiden pulserar och ändrar form i ett synkront mönster. Det hävdas i en ny undersökning från National Oceanic and Atmospheric Administration i USA (NOAA).Inne i de tjocka moln som cellväggarna består av växer vattendroppar och faller därefter som regn, varpå väggarna löses upp. Regndropparna förångas medan de faller, och kyler ned luften, som skapar nedåtgående luftströmmar.

25 augusti 2010 av John Roach, National Geographic News

Denna typ av öppencelliga moln över havet ”kommunicerar” inbördes, så att de hela tiden pulserar och ändrar form i ett synkront mönster. Det hävdas i en ny undersökning från National Oceanic and Atmospheric Administration i USA (NOAA).

Inne i de tjocka moln som cellväggarna består av växer vattendroppar och faller därefter som regn, varpå väggarna löses upp. Regndropparna förångas medan de faller, och kyler ned luften, som skapar nedåtgående luftströmmar.

När de nedåtgående vindarna träffar havsytan, strömmar de utåt och kolliderar, vilket ”tvingar luften att röra sig uppåt igen” och ”bilda nya öppna cellväggar någon annanstans”, förklarar Hailong Wang, fysiker på Pacific Northwest National Laboratory i Washington i USA och en undersökningens upphovsmän.

De nya molnen avger dessutom regn samtidigt som ett led i en återbildningscykel, som kan pågå i dagar, visar undersökningen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...