Vancouver 2010 det varmaste vinter-OS

De ljumma temperaturerna kan dock vara en fördel för deltagarna i vinter-OS 2010 i Vancouver, säger experter.

19 februari 2010 av Anne Casselman, National Geographic News
#OS

Vinterspelen 2010 i Vancouver blir det varmaste vinter-OS hittills, i varje fall vad gäller själva staden, säger experter. Faktum är att det kan visa sig vara en god nyhet för de olympiska deltagarna. Vancouver är redan den varmaste stad som någonsin har varit värd för ett vinter-OS, och i februari 2010 kommer staden att vara ännu mildare än vanligt, säger experter.

Stillahavsstaden i nordvästra Kanada – som är värd för spelen, som varar till och med den 28 februari 2010 – har precis upplevt den varmaste januari, sedan man 1937 började föra statistik. Temperaturen var i snitt 7,1 grader Celsius, vilket är betydligt varmare än genomsnittet på 3,3 grader Celsius. Genomsnittstemperaturen i februari för värdstäder under vinter-OS ligger i regel under fryspunkten.

Orsaken till stadens ljumma vinterväder ser ut att vara El Niño, ett väderfenomen som med två till sju års mellanrum sätter sin prägel på jordens vädersystem. Under en El Niño – som den nuvarande, som började sommaren 2009 – värms Stilla havet utanför Sydamerikas ekvatorialkust upp, och det påverkar de atmosfäriska luftströmmarna märkbart.

”När El Niño sätter in, får Vancouver i regel varmare och lite torrare väder”, säger William Hsieh, som är atmosfärforskare vid University of British Columbia i Vancouver.

El Niño kulminerar normalt i det tropiska Stilla havet i december och januari, men det tar omkring en månad för El Niño-vattnet att förflytta sig norrut till Vancouvers breddgrad. ”Så hos oss kulminerar El Niño-effekten omkring februari”, säger han – precis i tid för vinter-OS 2010 i Vancouver.

Men trots det ”är det ingen särskilt stor El Niño, även om januari har varit rekordvarm”, säger William Hsieh.

Oöverensstämmelsen kan kanske delvis förklaras med en temperatursvängning som äger rum i norra Stilla havet, och som kallas Pacific Decadal Oscillation (PDO). Sedan 1900 eller däromkring har PDO gett 20–30 år med kallare temperaturer följt av 20–30 år med varmare temperaturer i Vancouver och andra städer i västra Nordamerika.

På senare år har PDO dock varit ganska oförutsägbar med rätt så korta kalla och varma perioder. Fenomenet hade en avkylande effekt på Vancouver från slutet av 2007, men förra sommaren upphörde effekten ganska snabbt.

”Den verkade i det närmaste tyna ut, och ingen vet varför”, säger William Hsieh. Precis när den avkylande PDO-effekten började avta, förkunnade El Niño sin ankomst. ”Det gav oss verkligen tuffa odds”, säger han.

Det varmare vädret under spelen 2010 i Vancouver behöver dock inte lägga sordin på medaljjakten för de över 2000 deltagarna – det har fallit rikligt med snö i flera av de olympiska skidområdena, och experter anser att det till och med är möjligt att värmen kan förbättra prestationerna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...