Varför är inte december årets kallaste månad?

Man kan tro att december är den kallaste månaden, eftersom den har kortast dagar. Januari och februari är dock kallare än december i Skandinavien. Varför?

2 februari 2012

Det är lätt att tro att december skulle vara kallast, eftersom den kortaste dagen på norra halvklotet infaller den månaden.

Både januari och februari är emellertid kallare än december här i Skandinavien. Den främsta orsaken till det är att jordens så kallade strålningsbalans förblir negativ fram till i början av februari.

Strålningsbalansen är förhållandet mellan hur mycket värmeenergi jorden tar emot och hur mycket den avger. Även om dagarna blir längre och längre efter vintersolståndet, så måste de komma upp i en viss längd – och solen nå en viss höjd på himlen – innan vi får mer värme än vi förlorar.

De kalla haven omkring oss bidrar också till att vintern sträcker sig in i det nya året. De bevarar nämligen kölden. På samma sätt bidrar haven till att förlänga sommaren, eftersom det också tar tid för dem att bli kalla.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: [email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...