Blommor med himmelsk smak

Blommor är inte enbart dekorativa. Många blommor är viktiga ingredienser i maträtter och drycker över hela världen. Ta för dig av blommorna på menyn.

14 juli 2014

Det är väl känt att blommor – förutom att de uppskattades för sina medicinska egenskaper – var en del av den kulinariska kulturen i det gamla Rom, såväl som bland araberna och i de traditionella köken i Kina och Indien.

Det är mycket möjligt att de nära banden mellan Indien och den engelska drottning Victoria (monark över halva världen, såväl som kejsarinna av Indien) ledde till att ätliga blommor ökade i popularitet under hennes tid på tronen (1837–1901) och blev vanliga som mat i hela Europa och Nordamerika på 1800-talet.

Blommor på menyn

I dag förekommer blommor fortfarande på bordet – och inte enbart som dekoration, även om vi inte alltid inser det. Till exempel härrör saffran från pistillen på en blomma. Dagens yppersta gastronomi tilldelar blommor en hedersplats bland de många olika rätter som tillagas på restauranger runt om i världen, där de äts färska, torkade, kanderade eller saltade. De används i sallader och desserter, kombineras med smör, ost, olja, sylter, geléer, såser, i vinäger, vin eller likörer.

Man bör alltid använda obehandlade blommor, som inte sprutats med bekämpningsmedel. Det är oerhört viktigt att ha ingående kunskaper om blommor, för det är långtifrån alla som är ätliga. De som är ätliga innehåller emellertid mineraler, vitaminer och kolhydrater.

I slutänden väcker blommor våra sinnen med sina färger och dofter. De utgör en delikat ingrediens, som kan förvandla en enkel rätt till en utsökt lyxmåltid.

Saffran – en dyrbar krydda

Den dyrbara kryddan härrör från det torkade pistillmärket på saffranskrokusen (Crocus sativus). Den ger maten en bitter smak och en gul färg, som kommer av färgämnet crocin.

Bortåt 96 procent av den saffran som produceras i världen kommer från Iran. Det går åt 250000 blommor för att få fram ett kilo. Saffranskrokus odlas även i Grekland, Marocko och Spanien, där ett kilo kostar 26000 kronor.

Saffran

Jasmin – parfym och te

Förutom att de är en grundläggande ingrediens i många parfymer används jasminblommor även för att ge smak åt i synnerhet grönt och vitt te. Blomman äta ofta i Kina.

Jasmin

Lotus – vanlig i det thailändska köket

Lotus är en utbredd ingrediens i thaiköket. De stora kronbladen på Nelumbo nucifera används för att packa in mat, medan bladen ger en särskild arom åt riset, när de får koka med.

Lotusfrön kan behålla grokraften i mer än 1000 år. I Vietnam fylls blommorna med te, binds ihop med en tråd och torkas. Av dessa blommor gör man ett aromatiskt te, som är förbehållet högtidliga tillfällen.

Lotus

Vanillj – en tropisk orkidé

Vanilj är ett släkte av tropiska orkidéer. Den uppskattade kryddan framställs från arten Vanilla planifolia, vars långa, köttiga kapslar innehåller de extremt populära aromatiska fröna.

Den afrikanska ön, Madagaskar, står för mellan 70 och 80 procent av världens vaniljproduktion, följt av Indonesien, Indien, Uganda och Papua Nya Guinea. Redan aztekerna kände till dess aromatiska egenskaper. Spanjorerna gav frukten namnet vainilla (liten balja) på grund av dess form.

Vanillj

Rosor – endast fantasin sätter gränser

De vackra blommorna på denna taggiga buske används i otaliga länders kök, där kronbladen används till infusioner, desserter, ätbara dekorationer och mycket annat.

Det odlas mellan 3000 och 4000 ton damascenerrosor om året i Kelaa M’Gouna, Marocko – även kallad Rosornas Dal – vid foten av Atlasbergen. Från kronbladen utvinns eteriska oljor och rosenvatten. Bulgarien, Turkiet och Sydfrankrike är också storproducenter.

Ros

Läs också

Kanske är du intresserad av...