Det är olagligt att odla vallmo, men för afghanska bönder är vallmo mer lukrativt än de flesta andra grödor. Under skörden snittas varje frökapsel, så att saften kan sippra ut. När saften stelnat, skrapas den av och formas till block av råopium.

Galleri: Krig mot opium

National Geographic:s fotograf David Guttenfelders bilder från opiumkriget i Afghanistan.

17 februari 2011

National Geographic:s fotograf David Guttenfelders bilder från opiumkriget i Afghanistan.

Blocken av råopium skickas till raffinaderier, där de blir till heroin, som smugglas ut ur Afghanistan. Inom FN:s kontor för narkotika och kriminalitet uppskattar man att opium från Afghanistan dödar upp till 100000 människor om året.

I byn Sar Ab i nordöstra Afghanistan är många invånare – vuxna, barn och äldre – beroende av opium. Fattigdom och områdets isolerade läge betyder att moderna mediciner för det mesta är otillgängliga, medan opium, som innehåller morfin, är en smärtstillande lösning, som finns nära till hands.

I byn Sar Ab i provinsen Badakhshan har beroende av opium blivit en epidemi. ”Hela min familj är beroende”, säger Juma Gul (till höger), som röker opium tillsammans med en vän, medan hans döttrar ser på. I isolerade områden utan sjukvårdsmottagningar används opium ofta som medicin.

Trots polisens insatser är Afghanistan fortfarande världens främsta leverantör av opium.

En kvinna (i röd sjal) och hennes barn gråter medan de ser hur afghanska poliser förstör familjens vallmofält i nordöstra Afghanistan. Hon berättar att hennes make dödades av rebeller, och vallmon är hennes enda inkomstkälla.

Patruller har reducerat vallmoproduktionen i många provinser, men höga opiumpriser gör bara att bönderna trängs ut i mindre tillgängliga områden som bergen i Argodistriktet. Talibanerna stöder odlingen av vallmo och tar ut skatt på opium. Deras förtjänst är uppemot 2,6 miljarder kronor (400 miljoner dollar) om året och finansierar deras kamp mot de utländska styrkorna i landet.

Bergskedjan Hindukush är en mardröm för den internationella säkerhetsstyrkan ISAF att förflytta sig i, men den ger skydd åt vallmobönderna och smugglarna. Illegala handelsrutter för opium till Ryssland och Europa. Med 1,5 miljoner missbrukare är Ryssland den största marknaden.

I dag får mer än sex miljoner afghaner för lite att äta. I stället för att dela ut mat levererar en del hjälporganisationer utsäde av hög kvalitet, så att odlingar som denna i närheten av Kabul kan öka skörden.

Andra program arbetar på att främja grödor med högt värde som granatäpplen och vindruvor, förbättra konstbevattning, bygga vägar eller återetablera marknader som denna i Jala­labad, som har hjälpt bönderna att öka sina intäkter med 30 procent.

Rött ljus markerar ett bageri i Kabul. Ett ljust bröd av vete, kallat naan, är en viktig del av afghanska måltider. Bagerierna säljer även bröd till soldater. NATO-styrkorna försöker övertyga opiumbönderna om att övergå till grödor som vete och grönsaker. Landets ekonomi är i stort sett baserad på jordbruk.

En man med en blek sedel mellan tänderna undersöker aprikoser innan han köper dem. Afghanistan var en gång känt för sin export av frukt, däribland aprikoser, vindruvor och granatäpplen.

Solljuset strilar in genom granathålen i en fartygscontainer i Kabuls gamla del, där missbrukare röker opium. Åtta procent av afghanerna är beroende av droger, ofta opium eller heroin, och antalet har ökat kraftigt de senaste fem åren.

Endast en missbrukare av tio får behandling, eftersom det finns för få program och för lite pengar. I Kabuls Jangalak-center, som har 40 platser, firar missbrukare att de avslutat ett två månader långt avvänjningsprogram.

Afghaner gräver en bevattningskanal i provinsen Nangarhar, nära staden Jalalabad. Infrastrukturprojekt som detta, finansierat av den amerikanska regeringen, skapar arbetstillfällen och hjälper bönder att odla andra grödor än vallmo.

Ett otal av kanaler och åkrar sprider sig under en amerikansk marinkårshelikopter nära Camp Hanson i den södra Helmand-provinsen. Under 1950- och 1960-talet byggde amerikanska ingenjörer en stor damm och ett nätverk av bevattningskanaler i området. Mycket av infrastrukturen förföll under de många åren av krig, men återetableras nu även om kanalerna används för att bevattna vallmofält.

En grupp amerikanska soldater lossar gödning i Marjahdistriktet i provinsen Helmand som ett led i ett program som ska få bönderna att avstå från vallmo till förmån för alternativa grödor som majs och bönor. Målet är att stärka lantbruket i stället för att bara förstöra vallmofält.

En marinkårssoldat skannar irisen på en bonde, som odlar vallmo i provinsen Helmand, där det mesta av Afghanistans opium odlas. Den internationella koalitionsstyrkan använder skanningar och andra biometriska mätdata för att göra id-kort, som de kan kontrollera mot sina säkerhetsdatabaser.

I Camp Hanson vilar sig en soldat intill en man som väntar på besked om sin son, som gripits misstänkt för att ha tillverkat vägbomber. Att återställa säkerheten bygger delvis på att man kan återuppliva en jordbruksekonomi som inte vilar på opium.

Läs också

Kanske är du intresserad av...