Mysigt häng i orangeriet! Foto: Trademax
Mysigt häng i orangeriet! Foto: Trademax

I växthus och orangeri kan vi både odla och umgås tillsammans!

Nu bara längtar vi efter att få vara ute och vara så mycket det bara går i våra trädgårdar. Vad passar bättre än ett växthus och orangeri när vi vill odla, umgås, sitta med en långfika och prata och blicka ut över allt det gröna?

6 maj 2019 av Harald Nylund

Odla goda saker i växthus

Drömmen är att få odla så det knakar i växthuset. En av de viktigaste förutsättningarna för bra resultat på odlingen är att ha bra ventilation. Blir det för varmt i växthuset finns en ökad risk att ohyra börjar frodas och inga växter mår bra av ett klimat som är alldeles för varmt. 

I ett växthus passar det bland annat bra att odla tomat, gurkor, chiliplantor, vinrankor och basilika. Just basilika står sig bättre i växthus än i trädgården, och du kan fröså den tidigt på våren för att snabba på skörden. Hann du inte fröså går det lika bra att köpa färdiga basilikaplantor hos din närmaste trädgårdshandlare. 

Växthus Vitavia Merkur. Foto: Trademax
Växthus Vitavia Merkur. Foto: Trademax
Växthus Vitavia Venus. Foto: Trademax
Växthus Vitavia Venus. Foto: Trademax

Växthus i glas och växthus i plast

Fördelen med ett växthus i glas är att ljuset släpps igenom på ett bra sätt. Glas är dock ömtåligare än plast och tål inte påfrestningar lika bra från regn och rusk. 

Ett växthus av plast är enklare att bygga eftersom plastskivorna lätt kan spikas direkt på stommen. Nackdelen med plastskivor är att de inte släpper igenom ljuset lika bra som glasskivor gör och håller sig inte lika rena och fina i längden. 

Växthus mot vägg – för den som vill odla lite grann. Foto: Trademax
Växthus mot vägg – för den som vill odla lite grann. Foto: Trademax

Orangeri, en mycket vacker plats

I ett orangeri kan man ha skjutdörrar och öppningsbara takluckor för att få extra bra ventilation. Ett orangeri är en mycket vacker plats att bara sitta och titta ut över trädgården, förutom att odla. Rent estetiskt är det fint med så många glasfönster och vem vill inte titta upp mot stjärnorna och linda in sig i en mysig filt och drömma sig bort på sommarkvällarna? 

Växthus Juliana Orangeri. Foto: Bygghemma
Växthus Juliana Orangeri. Foto: Bygghemma
Växthus Juliana Oase. Foto: Bygghemma
Växthus Juliana Oase. Foto: Bygghemma

Växthustips!


  • Dra in el om du behöver ha bra arbetsbelysning i växthuset.

  • Använd rätt temperatur beroende på vad du odlar och vad du gör i växthuset.

  • Bra ventilation är viktigt för att växterna ska må bra och för att ohyra inte ska kunna frodas!

  • Skugga av växthuset heta sommardagar med en vinranka eller se till att bygga växthuset nära ett stort träd som kan skugga av.

  • Man måste vattna mycket och ofta i ett växthus. Om du kan dra in vatten ska du absolut göra det. Det är tidssparande och du kan dessutom ordna med automatisk bevattning.

Läs också

Kanske är du intresserad av...