Verklighetens Mowgli: Flickan som växte upp det vilda Afrika

Hennes bästa vän var en leopard, hennes vanligaste transportmedel var en struts och hennes ”storebror” var en elefant vid namn Abu. Möt Tippi Degre, flickan som väckte sidorna i Rudyard Kiplings ”Djungelboken” till liv.

12 april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

I Rudyard Kiplings odödliga äventyrsberättelse ”Djungelboken” växer en liten indisk pojke vid namn Mowgli upp bland djungelns vilda djur. Han blir bästa vän med en björn, umgås med en panter och finner trygghet bland vargar.

Mowgli står sig dock slätt mot ”Princess of the Jungle”, som franska Tippi Degre kallas.

"Djuren är mina vänner"

Som barn till två framgångsrika naturfotografer tillbringade den lilla franska flickan på 1990-talet de första tio åren av sitt liv i sällskap med Afrikas vilda djur.

Hennes bästa vän var en leopard vid namn J&B, och när hon inte umgicks med sin självutnämnda storebror, elefanten Abu, brukade hon rida på strutsar, gosa med lejonungar och krama oxgrodor.

För den lilla flickan blev djuren snabbt hennes enda vänkrets. Som hon själv säger i boken ‘Tippi: My Book of Africa’:

”Jag har inga vänner här. För jag träffar aldrig några barn. Så därför är djuren mina vänner.”

Världens största lekplats

Tippi Degre föddes i Namibia, men på grund av föräldrarnas yrke reste hon snart runt i hela Afrika och umgicks med sina djurvänner i länder som Botswana, Zimbabwe och Sydafrika.

”Hon hade så mycket frihet” berättar mamman i en intervju med The Daily Mail.

”Det var som att ha världens största lekplats. Vi bodde i ett tält ute i vildmarken, men Tippi vaknade alltid till skinande sol och med sina föräldrar vid sin sida. Hon var väldigt lyckligt lottad.”

Från savannen till storstaden

Äventyret tog slut, när Tippi fyllde tio år och flyttade med sina föräldrar till Paris.

Omställningen från Afrikas savann till Frankrikes huvudstad var inte lätt för verklighetens Mowgli.

”Hon saknade djuren enormt mycket. Vi köpte en liten fågel till henne. Under lång tid var det den enda vän hon hade”, minns mamman i intervjun med The Daily Mail.

Tippi Degre har i dag lagt djungeln bakom sig och lever ett liv som de flesta andra 26-åriga unga kvinnor i Paris.

För resten av världen kommer hon dock alltid att vara känd som den lilla flickan som gav liv åt sidorna i Rudyard Kiplings älskade ”Djungelboken”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...