Video: Upplev Grönland på nära håll

Upplev Grönland genom Murray Fredericks kameraobjektiv.

3 juni 2015 av Murray Fredericks

Grönland är symbolen för tomhet

Hur ser ingenting ut? Det reste jag ända till Grönland för att få reda på. Under tre års tid reste jag sex gånger den långa vägen norrut från mitt hem i Australien. Jag lockades av platsens blanka, vita tomhet – det karaktärslösa och fullständigt platta islandskapet, som sträcker sig mot horisonten i alla riktningar.

När tvivlet och ensamheten drabbar en

Att fotografera så långt från allting var ett kallt och påfrestande arbete. Jag bodde i månader i ett tält på inlandsisen, där nedkylningsfaktorn kröp ned under minus 50 °C, och snön yrde i dagar. När det var värst såg jag min familj framför mig och tänkte: Jag klarar inte detta. Det är inte värt det.

Jag höll emellertid ut, och vädret blev bättre, och med det mitt humör – och mina bilder. När man under lång tid vistas i ett tomrum, smälter den yttre och den inre världen samman. Hjärnan blir långsam och känslig för alla förändringar – minsta förändring i ljuset eller vädret känns dramatisk. De fotografier som jag tog under dessa långa månader blev till en utställningsserie och en dokumentär, som fångar själva känslan av att befinna sig där: Ingenting på jorden kan jämföras med det.

Läs också

Kanske är du intresserad av...