Vulkan ger flammande solnedgångar

Se den spektakulära effekten av de askmoln som vulkanen Puyehue i Chile spyr ut: färgsprakande solnedgångar i hela Sydamerika.

21 juni 2011 av Ker Than, National Geographic News

Vulkanen Puyehue i Chile fick ett utbrott den 4 juni.

Den vulkaniska askan, som är korroderande och försämrar sikten, har stört flygtrafiken i hela Sydamerika och till och med i Australien.

De oerhört små partiklarna av stoft och glas orsakar dock även en optisk effekt, som jorden runt har gett spektakulära solnedgångar och soluppgångar i glänsande guld, flammande orange och blodröda färger.

”Våglängderna i ljuset sett från solen bryts olika, och det orsakar den visuella effekt som vi kan se”, förklarar Jay Miller, som är vulkanolog vid Texas A&M University i USA.

Det förvandlade ljuset kan variera inom hela färgspektrumet, men det har normalt en mörk färg, eftersom en mindre del av solljuset tränger genom på grund av askmolnet.

”De två viktigaste sakerna [i förhållande till] den färgvariation vi ser nu, är mängden aska, och hur högt upp i atomsfären den når”, säger Jay Miller. ”En massa aska strax ovanför markytan skulle bara göra det mörkt.”

Vulkanutbrottet i Chile råkade sammanfalla med den längsta månförmörkelsen på över tio år, som inträffade den 15 juni. Se bilder av månförmörkelsen här.

Många som studerade månen rapporterade att den förmörkade himlakroppen såg rostfärgat orange eller blodröd ut. Den typen av färgfenomen är inte ovanliga under förmörkelser, eftersom stoft och gas i jordens atmosfär kan filtrera bort blå våglängder ur solens strålar, men askpartiklar från utbrotten i Chile kan ha förstärkt effekten under just denna förmörkelse.

Ett askmoln från vulkanen Puyehue skapar en gyllene solnedgång den 12 juni i närheten av semesterorten San Martín de Los Andes i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Askmoln blandas den 5 juni vid solnedgången med vanliga moln av vattenånga i närheten av semesterorten San Martín de Los Andes i regionen Patagonien i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Ränder av vulkanisk aska täcker den nedåtgående solen, som verkar ha förlorat alla sina färger. Bilden är tagen den 13 juni från Buenos Aires i Argentina. Foto: Cezaro de Luca, EPA.

Läs också

Kanske är du intresserad av...