Vulkanutbrott i Japan: därför gick det så illa!

Helgens tragedi på berget Ontake i Japan, då fler än 30 vandrare tros ha omkommit efter ett utbrott av giftiga gaser och aska, är en allvarlig påminnelse om att vulkaner – i synnerhet vissa typer – kan vara oberäkneliga.

29 september 2014 av Dan Vergano - National Geographic Daily News

Japan ligger på en vulkanisk ö, där tre av de stora plattorna i jordskorpan möts, och drabbas ofta av jordskalv och vulkanutbrott. Japans meteorologiska institut har precis utfärdat varningar för sex andra vulkaner förutom Ontake.

Ontake ligger cirka 20 mil väster om Tokyo och är en av många vulkaner, som är populära bland vandrare i Japan – Fuji är det mest berömda exemplet – och den är dessutom ett religiöst pilgrimsmål.

Ontake fick utbrott utan förvarning

Även om rörelser i magman före större utbrott i vissa fall kan utlösa förvarningar, inträffar sådana rörelser inte alltid före utbrott av aska och gaser orsakade av ånga från en aktiv vulkan som Ontake.

Därför ser lördagens utbrott ut att ha inträffat utan någon som helst förvarning och skickat ett regn av aska och sten över de vandrare, som njöt av synen av höstlandskapet från vulkanens topp.

Med sina 3067 meter är Ontake den näst högsta vulkanen i Japan och den tillhör kategorin stratovulkaner, en typ av vulkaner som bildas på platser där en kontinentalplatta dyker ned under en annan, och den är känd för att få utbrott med oregelbundna mellanrum. Stratovulkaner är både de vackraste och de farligaste vulkanerna med sina från början måttligt sluttande sidor, som blir brantare ju närmare toppen man kommer.

Nedfallet av aska, som under helgen lade sig över tre kilometer av vulkanens södra sluttning, verkar vara mindre kraftigt än vid ett utbrott 1979, då överhettad lava rann nedför berget, och 200000 ton aska täckte bergets sidor. År 1984 utlöste ett jordskalv på samma plats en lavin, som täckte tolv kilometer och dödade 15 personer.

Två slags utbrott

Det som gör stratovulkaner extra farliga är deras så kallade pyroklastiska utbrott, som de har en tendens att utlösa med mycket kort varsel. Dessa blixtsnabba strömmar av aska och sten håller sig längs vulkanens sidor och kan uppnå höga hastigheter av upp till 700 km/h, när de rör sig nedför bergssidan. Det var ett utbrott av det slaget som inträffade på Ontake 1979.

Lördagens utbrott var av ett mindre slag, ett så kallat freatiskt utbrott av ånga, aska och sten, då lava inte följer med. Gaser som koldioxid eller svavelväte från dessa utbrott kan kväva människor, vilket uppenbarligen har skett under helgen. Sedan 1979 har ånga ofta sipprat ut ur Ontake, som har fyra vulkaniska calderor, insjunkningar i berget, som bildats av vulkanutbrott.

Även om freatiska utbrott inte är lika dödliga som riktiga pyroklastiska utbrott, kan de vara mycket stora. Den indonesiska vulkanen Krakatoas freatiska utbrott 1883 anses ha åstadkommit det kraftigaste ljud som någonsin har registrerats.

Utbrottet på den obebodda vulkanön kunde höras i Australien 3200 kilometer därifrån. I de efterföljande tsunamierna spolades omkring 30000 personer ut i havet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...