Karen Gunn: Europa ruvar på okända naturskatter

De naturfotografer som jag träffat har alla varit eldsjälar, som brinner för sitt kall. Det måste man nog vara för att sitta hopkrupen i ett gömställe i dagar eller veckor och vänta och vänta på det rätta ögonblicket.

23 maj 2010

Jag har mött fotografer, som har satt livet på spel för att koma tätt inpå farliga djur, som har dragit på sig livshotande infektioner i Afrikas djungler eller mirakulöst överlevt flygkrascher på den sibiriska tundran – och som fortsätter att ge sig ut.

Det är dock inte enbart det ultimata fotot dessa personer brinner för. Det är även deras ”arbetsplads” som sådan – naturen och djurlivet – som många gör en outtröttlig insats för att bevara.

Den svenske naturfotografen Staffan Widstrand, som tillsammans med två andra fotografer och en biolog fick idén till det stora fotoprojekten Wild Wonders of Europe, är inget undantag.

”Europa har en massa fantastisk natur, men en hel del av den är okänd. Vi försöker göra vårt gemensamma naturarv synligt för alla”, säger han.

Sedan 2008 har projektet skickat ut 69 naturfotografer i hela Europa för att dokumentera det bästa av vår kontinents natur och för att skapa stöd för bevarandet av den. Ett så storslaget projekt har aldrig tidigare genomförts, och resultatet är en stor bank av spektakulära foton. Du kan se några av dem och läsa mer om projektet på sidan 60.

Läs också

Kanske är du intresserad av...