50 års äventyr med Jane Goodall

År 1960 slog en ung engelsk kvinna helt utan vetenskaplig utbildning sig ner i Gombe i Afrika för att studera schimpanser. Så här 50 år senare är Jane Goodall en legend, en inspiration för unga människor runtom i världen – och en kvinna som fortfarande har viktiga saker att uträtta.

13 oktober 2010 av David Quammen

De flesta av oss vet inte exakt när vi tar oss an vår livsuppgift. Det visste Jane Goodall.

På morgonen den 14 juli 1960 steg hon i land på en öde stenstrand på sjön Tanganyikas östra brädd. Det var första gången hon kom till det som då hette viltreservatet Gombe Stream, ett litet område som det brittiska kolonialväldet hade fredat år 1943. Med sig hade hon ett tält, några plåttallrikar, en öronlös kopp, en dålig kikare, en afrikansk kock vid namn Dominic och som följeslagare – på enträgen begäran av flera personer som inte trodde att hon skulle klara sig i Tanganyikas ödemark – sin mamma.

Jane hade kommit för att studera schimpanser, eller åtminstone försöka göra det. De flesta trodde att hennes projekt var dömt att misslyckas, men en person, den ansedde paleontologen Louis Leakey, som hade värvat henne till uppgiften i Nairobi, var övertygad om att hon skulle lyckas med det som hon hade föresatt sig att göra.

Läs också

Kanske är du intresserad av...