Rebeller kidnappar forskargrupp

En grupp forskare studerade fåglar i Himalaya, när de togs tillfånga av en grupp rebeller för att användas som lockbete.

10 september 2013

Jag och mitt forskarlag höll på att studera fåglar i Himalaya när tio män med kpistar kom in i vårt läger och sa: "Ni följer med oss." Vi arbetar normalt 3400 meter upp i bergen, men vi hade gått ner för att studera fågellivet på lägre höjd. På 2.400 meters höjd finns en väg. Om vi befunnit oss högre upp hade de aldrig sett oss.

Indiska armén fanns överallt. Det var i början av 1990-talet och regionen var ytterst instabil. Vi hade tagits till fånga av rebellsoldater från Kashmir. De tvingade med oss till närmaste by och satte oss på en liten buss. För att hålla oss dolda bytte rebellerna ständigt fordon. De slog en rikshaförare med pistol när han inte gav sin kärra åt dem fort nog. Sedan körde de 2,5 mil med oss, varefter de lade beslag på en annan buss. Efter det tvingade de oss att gå.

Vi stannade vid något som såg ut som ett rebelläger hämtat ur en film. De ville att Amnesty International skulle komma och dokumentera övergrepp som de påstod att den indiska armén hade gjort sig skyldig till. Vi, en engelsman och två amerikaner, skulle fungera som lockbeten.Rebellerna behandlade oss väl. De skilde oss inte åt. De utmanade oss på en dragkamp där en av deras automatkarbiner markerade gränsen som vi inte fick överträda. Vi bedömde att det var bäst att låta dem vinna.

Femte natten märkte en av oss att dörren var obevakad. I strumplästen, med kängorna i händerna, sprang vi så fort vi kunde. Vi sprang tills solen gick upp, förbi herdar som tittade förvånat efter oss. När vi kom till en väg tog vi fram alla våra pengar - motsvarande 50 kronor. Sedan hoppade vi på en buss och inledde vår hemresa.

Trevor Price

Mottagare av anslag från National Geographic.

Expertis

Ornitologi

Plats

Kashmir

Läs också

Kanske är du intresserad av...