Nu är det tid för supermånar

Det finns goda möjligheter att få uppleva jordens naturliga satellit från sin vackraste sida när två supermånar dyker upp på natthimlen under november och december. Och den här gången kommer månen närmare än vad den har varit på nära 70 år.

4 november 2016 av Nanna Vium / Illustrerad Vetenskap

Om du vill få en unik chans att uppleva månen så nära jorden som den nästan kan komma är det en god idé att ha koll på kalendern de närmaste veckorna.

Hösten och vintern innebär nämligen säsong för så kallade supermånar som det här året dyker upp den 16 oktober, den 14 november och den 13 december.

Och inte nog med det.

Inte sedan 1948 har månen befunnit sig så nära jorden som den kommer att göra den 14 november, och nästa gång den befinner sig så nära igen blir den 25 november 2034.

>>Upplev hur solen blir svart över sydstaterna när en total solförmörkelse inträffar i USA 2017.

Full effekt vid fullmåne

Se varför månen är närmare jorden vid vissa tillfällen i videon här.

Supermånar uppstår när månen är närmare jorden i sin omloppsbana och ser därför större ut på himlen.

För att uppnå beteckningen "supermåne" ska månen befinna sig inom 90 procent av dess kortaste möjliga avstånd till vår planet.

Den 14 november är månens centrum exempelvis bara 356 509 kilometer från jordens, vilket gör att den ser 12-14 procent större ut än vanligtvis och att den lyser 30 procent starkare.

Både ny- och fullmånar kan vara supermånar på grund av månens avlånga elliptiska bana, men full effekt upplevs enbart vid fullmåne.

Läs också

Kanske är du intresserad av...